Gündem
  • 29.5.2013 22:49

Bağış'tan AB karşıtlarına 'Fetih' göndermesi...

Köln ve İstanbul Kemerburgaz üniversitelerinin başlattıkları çift diplomalı Türk-Alman hukuk lisans programı,  Kemerburgaz Üniversitesi'nin Mahmutbey kampüsünde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Burada "AB müzakereleri ve Türkiye'nin Reform Süreci" başlıklı bir konferans veren Bağış, sözlerine, işbirliğine imza atan iki üniversiteyi tebrik ederek başladı.

Üniversitelerin hukuk alanında işbirliğine gittiğine dikkati çeken Bağış, "Bu, aslındaTürkiye'nin özgürlüklere açılan yeni kapılarından biri olarak değerlendirilmeli. Çünkü hukukun üstünlüğü, Türkiye'de bireysel özgürlüklerin gelişmesi adına, Türkiye'nin AB reform sürecinin toplumun tamamına yayılması adına önemli bir hadisedir" diye konuştu.

-Yeni Mesut Özil'ler-

Ortak programın Türk-Alman dostluğuna katkı yağacağını belirten Bağış, "Bu program sayesinde AB süreci kazanacak ama aynı zamanda yeni Mesut Özil'ler, İlkay Gündoğan'lar ve Nuri Şahin'ler  yetişecek. Bu program sayesinde iki ülkenin ortak gururlarının oluştuğuna şahitlik edeceğiz" görüşünü dile getirdi.

Bugün Türkiye'de İstanbul'un fethinin kutlandığını anımsatan Bağış, İstanbul'un fethiyle bu coğrafyada birçok zincirin de kırıldığını ifade ederek, "Sadece Haliç'i kapayan zincirler değil, zihinlerdeki zincirler de kırılmıştır. Gerçekten azmedilince, isteyince nelerin yapılabileceğini İstanbul'un fethiyle hem gösterdik, hem de öz güvenimizi kazandık millet olarak.  Bugün Türkiye'nin AB sürecini engelleme çabası içinde olanlar, Türkiye'ye havlu attırabileceğini zannedenler, bundan tam 560 yıl evvel neler olduğuna bir daha baksınlar" diye konuştu.

"Yeni fetihler artık topla, tüfekle, karadan gemi yürütmekle olmuyor" ifadesini kullanan Bağış, "Yeni fetihler artık bilimle, teknolojiyle, inovasyonla, düşünceyle, dostlukla gerçekleşiyor" dedi.

Türkiye'nin bilim ve teknolojiye verdiği önemin arttığını vurgulayan Bağış, üniversitelerin araştırma geliştirme çalışmaları için ayrılan fonun son 10 yılda 20 kat büyüdüğünü ifade etti.

Hukuk konusunda Avrupa'nın da eksikleri olduğu görüşünü dile getiren Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer Avrupa'da hukuk nosyonu daha güçlü olsaydı, bugün Türkiye çoktan AB üyesi olmuş olurdu.  Eğer Avrupa'da hukuk nosyonu olması gereken noktada olsaydı, bugün Almanya'da hepimizin yakından takip ettiği NSU davaları gibi davalarla uğraşmak zorunda kalmazdık."

-Ön yargıları kırmak için hukuk bilgisi

İki üniversitenin başlattığı ortak programın, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları için de önemli olduğunu anlatan Bağış, "Oradaki kardeşlerimiz artık oralılar. Göç genelde tek yönlüdür.  İnsanlar göç ettikeri yerden kolay kolay dönmezler. O ülkede kendi hukuklarının bilinci içinde olmalarını çok önemsiyoruz. Alman hukukunu ne kadar çok vatandaşımız, soydaşımız bilirse oradaki toplum bizim imajımıza o kadar iyi katkıda bulunabilecek. Bizimle ilgili ön yargıları o kadar çok kırabilecek" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki hukuk sisteminde Alman hukukunun büyük etkisi olduğuna dikkati çeken Bağış, "Gerçi Alman hıkuk sistemi kendini yenilerken biz o yenilemeleri gerçekleştiremediğimiz için birikmiş yenilemeleri son 10 yıla sıkıştırmaya çalıştık. 4 tane yargı reform paketi son 4 yılda meclsimizden geçti" diye konuştu.

Türkiye'nin bu alanda hala sorunları olduğunu vurgulayan Bağış,  "2002'de devraldığımızda tutuklu hükümlü oranı yüzde 50'ye 50'yken, bugün tutuklu oranı yüzde 23'e düşümüştür. Hala Türkiye'de çok tutuklu olduğunu, gözaltındaki sürelerin uzun olduğunu düşünenler var ki haklılar, bunların da üzerinde çalışıyoruz. Onun için 4. yargı paketi geçti, 5'incisinin de üzerinde çalışmamız gerekecek" ifadelerini kullandı.

-Erdoğan'dan telgraf-

Toplantıya Bağış'ın yanı sıra Yükseköğretim Kıurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Martin Hensler, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Dönmez ve çok sayıda davetli katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da toplantıya gönderdiği telgrafla üniversiteleri kutladı.  Erdoğan, telgrafında şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul Kermeburgaz ile Köln üniversiteleri arasında yapılacak işbirliği protokolü ve tanıtım törenine davetiniz için teşekkür ederim. Kalkınmanın en temel unsuru olan çağdaş, kaliteli eğitim büyük ve güçlü devlet olmanın bir gereğidir.  Milletlerin geleceği ancak bu şekilde güvence altına alınmış olur. Bilgi çağı olarak adlandırılan 21. yüzyılda bu iki üniversitenin gerçekleştirdiği işbirliği protokolü iki devletin ortak geleceğinin, birllik ve beraberliğinin teminatı olacaktır."

-İki diploma, üç hukuk sistemi-

Başlatılan program kapsamında iki ülkeden 15'er öğrenci her bir ülkede iki yıl eğitim görerek çift diploma alabilecek.

Programın Türkiye ayağında 5 öğenci yüzde 100, 10 öğrenci de yüzde 25 burslu olarak okuyacak.

Kariyerine Almanya'da devam etmek isteyen mezunların diploma notları, Almanya'da girilmesi zorunlu olan Birinci Hukuk Devlet Sınavı'nın yüzde 30'unu oluşturacak. 

Program kapsamında hem Türk, hem de Alman hukuku eğitimi alacak öğrencilerden dileyenler, Amerikan Hukuku Sertifika Programına da katılabilecek.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:54

İLGİLİ HABERLER