Gündem
  • 16.8.2009 09:42

BAKAN ATALAY’IN ÖNÜNE GELEN 2 KRİTİK ÖNERİ

Hükümet, ’taş atan çocuklara’ açılan terör suçlamaları konusunda çözüm için adım atsın... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, siyasi mutabakata yanaşmayan liderlerle aynı masada bir araya getirsin...
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Hükümet’in “Kürt açılımı” kapsamında istişare turlarını dün de sürdürdü. Atalay, dokuzuncu görüşmesini sivil toplum örgütleri temsilcileriyle yaptı. Bakan Atalay, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş ile birlikte sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle Rixos Otel’de öğle yemeğinde biraraya geldi. Yemeğe 20 sivil toplum örgütünden 41 kişi katıldı.

Toplantıda Atalay’ın kısa bir giriş yaptığı ancak daha sonra hemen hiç konuşmadığı belirtilirken, Hükümet’in bu açılımı hayata geçirmek konusundaki kararlılığını vurguladığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre masada dile getirilen 2 kritik öneriye Bakan Atalay’ın özel bir ilgi gösterdiği ve not aldığı ifade edildi. İnsan hakları örgütleri adına İnsan Hakları Ortak Platformu olarak gündeme getirilen ve Atalay’ın ilgi gösterdiği birinci öneri, kamuoyunda “taş atan çocuklar” olarak bilinen ve terör örgütünün adına hareket etmekle suçlanarak ağır cezalar alan çocuklarla ilgili oldu. Platform temsilcileri Bakan Atalay’a “Hükümetiniz bu işi çözmekte kararlıysa, iyi niyetinin bir göstergesi olarak çocuklara verilen ağır cezalara çözüm getirsin” dedi.

Söz alan Mülkiyeliler Birliği Vakfı Başkanı Ali Çolak, hükümetin bu açılımı toplumsal mutabakatla yapacağı yönündeki taahhütlerine işaret ederek şöyle dedi: “Toplumsal mutabakatı sağlamak üzere kurulması gereken siyasi mutabakat sağlanamıyor. Muhalefet liderleri sizinle görüşmüyor, Başbakan da liderlerden randevu istemiyor. Bu durumda Cumhurbaşkanının, biraraya gelemeyen siyasi liderleri kendi masasında toplaması, siyasi mutabakatı Cumhurbaşkanının sağlaması üzerinde durulmalıdır.”

Demokratik Anayasa...

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Tüm bu sürecin demokratik bir anayasayla nihayete erdirilmesi gerektiğini ifade ettik” dedi. Diyarbakır Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Ali Öncü, “Kürt sorunu diye bir sorun olduğu yönünde mutabakat sağlandı” diyerek, hükümetin sorunun çözümü için herkesin katılımına önem vermesi ve çözüm konusundaki kararlılığını önemsediklerini dile getirdi. Diyarbakır Demokrasi Platformu olarak yemekte sundukları önerileri de anlatan Öncü, sorunun çözümü için “insanları dinamitleyen” süreçlerden uzak durulması, “toplumsal barışma yasası oluşturulması, sorunun tarihi ve Türkiye gerçeğinde ele alınması, CHP ve MHP’nin sürece dahil olmaları ve çözüme katkı sunmalarını” önerdiklerini kaydetti.

Yemeğe kimler katıldı?

SETA Vakfı’ndan Taha Özhan, Yılmaz Ensaroğlu, Hatem Ete. USAK’tan Doç. Sedat Laçiner, Doç. Kamer Kasım, Dr. Turgut Demirtepe, Dr. Havva Kök. TEPAV’dan Prof. Güven Sak ve Ömer Fazloğlu. Liberal Düşünce Topluluğundan Bican Şahin ve Dr. Vahap Coşkun. Türkiye Yazarlar Birliği ‘nden Celil Güngör, Genel Sekreter Osman Özbahçe, Doç. Mustafa Acar, Memiş Okuyucu. Yazarlar Birliği’nden Muhsin Mete, Ahmet Fidan. Birlik Vakfı’ndan Mehmet Alacacı ve Hüseyin Coşkun. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’ndan Necati Ceylan, Bayram Babacan, Ayhan Ogan. Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Derneği’nden Murat Sofuoğlu ve Yusuf Ergen. Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Başkan Atilla Sandıklı ve Mehmet Sadi Bilgiç. Mülkiyeliler Birliği Derneği Vakıf Başkanı Ali Çolak. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil. Helsinki Yurttaşlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Belge. İnsan Hakları Derneğinden Genel Başkan Öztürk Türkdoğan ve Genel Sekreter Sevim Salihoğlu. MAZLUM-DER’den Başkan Ahmet Faruk Ünsal ve Başkan Yardımcısı Gülden Sönmez. İnsan Hakları Ortak Platformundan Feray Salman ve Ezgi Koman. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan Prof. Şebnem Fincancı ve Genel Sekreter Dr. Metin Bakkalcı. KADER Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gülbahar. Diyarbakır Demokrasi Platformundan Ali Öncü. KA-MER Vakıf Başkanı Nebahat Akkoç. Uluslararası Af Örgütü’nden Sema Alpan.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:44

İLGİLİ HABERLER