Ekonomi
  • 16.8.2007 00:00

BAKAN ŞAHİN'DEN KESK'E İLGİNÇ SİTEM!..

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, memur maaşlarına yapılacak zammın ne şekilde olacağını henüz konuşmadıklarını belirterek, 'Daha henüz işin başındayız'' dedi.
      Yetkili memur sendikaları ile Şahin'in başkanlığını yaptığı Kamu İşveren Kurulu arasındaki toplu görüşmelerin birinci turu sona erdi.
      Bakan Şahin, görüşmenin ardından Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ile gazetecilere açıklamada bulundu.
      Şahin, toplantıda 15 günlük görüşme sürecinde ele alınacak konulara ilişkin gündemin oluşturulduğunu ve gündem üzerinde mutabakat sağlandığını belirtti.
      Bu çerçevede 4 ana başlık halinde toplu görüşmelerin yürütüleceğini kaydeden şahin, bunların mali ve sosyal haklar, 2003'ten itibaren yapılan toplu görüşmelerde kararlaştırılan hususların yerine getirilip getirilmediği, sendikaların memurların demokratik haklarına ilişkin talepleri ve her hizmet kolundaki yetkili sendikanın görüşünün dinlenmesi olduğunu kaydetti.
      Şahin, toplantıda 3 ayrı komisyon kurulmasına kara verildiğini bildirerek, bunlardan mali ve sosyal haklarla ilgili ilgili olanın Kamu İşveren Kurulu ve yetkili sendikaların temsilcilerinden oluşacağını kaydetti. Şahin, bu komisyonun oluşturacağı raporu, toplantıda masaya getireceğini söyledi.
      Mehmet Ali Şahin, yapıcı tavırları dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız ile Memur-Sen Genel Başkanı Aksu'ya teşekkür etti. Şahin, ''Umuyorum ve diliyorum ki 15 günlük süre sonucunda mutabakat zaptı imzalayalım ve kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarıyla ilgili iyileştirmelerde mesafe alalım. Onlarında mutlu olacağı bir sonucu birlikte gerçekleştirelim'' dedi.
      Bakan Şahin, konfederasyonların ücret zammı konusundaki bir soruyu da yanıtlarken konunun esasına girmediklerini, toplu görüşme süreci boyunca neleri konuşacaklarını tespit ettiklerini söyledi.
      Konfederasyonların kamu görevlerinin mali ve sosyal hakları ile ilgili taleplerini dosya halinde kendilerine verdiklerini anlatan Şahin, şöyle konuştu:
      ''Kurduğumuz komisyon, bu dosyalar üzerinde çalışacak. Bu taleplerin karşılanıp karşılanamayacağı, karşılanacaksa ne nispette karşılanacağı konusunda da tabii ki değerlendirme yapacak, daha sonra asıl değerlendirmeyi biz kendi görüşme masamızda belirleyeceğiz. Yüzde kaç olacak, seyyanen mi olacak, maktu mu olacak, yüzdelik mi olacak? Bütün bunları henüz konuşmuş değiliz. Komisyon çalışmaları ve sonuçları geldikten sonra gündemde sırası geldiğinde bunları değerlendireceğiz. Daha henüz işin başındayız.''
     
     KESK'İN KATILMAMASI

      Şahin, KESK'in toplu görüşmelere katılmamasıyla ilgili soru üzerine, bu durumdan üzüntü duyduğunu söyledi.
      KESK uzmanlarının taleplerini içeren kitapçıkların görüşmenin başında kendilerine iletildiğini belirten Şahin, ''Kendi takdirleridir. Benim diyeceğim bir şey yok ama kamu görevlileriyle ilgili eğer iyi şeyler yapacaksak onların yararına bir takım haklar elde edeceksek bunun yerinin bu toplu görüşme masası olduğu düşünüyorum. Vermiş oldukları karar kendilerini ilgilendirir ama biz yetkili diğer konfederasyonlarla çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah sonucunda da bir mutabakat sağlarız'' dedi.
     
     GREV VE TOPLU SÖZLEŞME TALEBİ

      Mehmet Ali Şahin, yetkili konfederasyonların grev ve toplu sözleşme hakları bulunduğu yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine konuyu demokratik haklar ve diğer konu başlıklarıyla ilgili 3. gündem maddesinin alt başlığında ele alacaklarını söyledi.
      Şahin, bu konuları incelemek üzere de bir komisyon kurulduğunu bildirdi.
      Komisyonun mevcut anayasa, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ve diğer mevzuat açısından bu talepleri inceleyeceğini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:
      ''Ancak 6. dönem toplu görüşmeyi gerçekleştiriyoruz. Bu süre boyunca mevcut anayasamız ve mevcut mevzuat yürürlükteydi. Bu doğrultuda bir değişiklik yapılmadı. Bundan önceki çalışmalarımızda da toplu görüşme yaptık. Bir anayasa değişikliği gerçekleşmeden, ilgili yasalarda değişiklik yapılmadan, toplu sözleşmeli ve grevli bir çalışma yapmamızın mümkün olmadığı kanaatini ben daha önceki toplu görüşmeler esnasında da ifade etmiştim ama KESK bu konuda 'Eğer, bu hak bize verilmezse biz toplu görüşmelere katılmayız' dedi. Bu kendi tercihleridir. Şu anda yapmış olduğumuz çalışma tamamen anayasa ve Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu bağlamında yapmış olduğumuz bir toplu görüşme çalışmasıdır.'' Konfederasyon başkanları toplantının ardından herhangi bir açıklama yapmadı.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:46

İLGİLİ HABERLER