Gündem
  • 1.9.2007 11:02

BAKANLIKTAN "TEHLİKELİ ÜRÜN" UYARISI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yazılı ve görsel basında ''zayıflama ilacı'' olduğu ifade edilen ve içinde ''sibutramin'' adlı etken madde bulunduğu belirtilen bir ürün yoluyla bir kişinin yaşamını yitirdiği yönünde haberlerin yer aldığı hatırlatılarak, bu konuyla ilgili olarak bakanlıkça kamuoyunun bilgilendirilmesi ihtiyacı doğduğu kaydedildi.

Açıklamada, Bakanlıkça 5179 sayılı kanun gereği, takviye edici gıdalar da dahil tüm gıda maddelerinin yurt içi, ithalat ve ihracat aşamalarındaki gıda güvenliği ve kalitesine yönelik olarak izin, tescil ve denetim hizmetleri yürütüldüğüne işaret edildi. açıklamada, bu kapsamda yurt dışından ithal edilmek istenen ürünlerde ithalat öncesi belge ve ürün bazında gerekli kontroller yapılarak mevzuata uygun olan ithalat izni verildiği vurgulandı. Söz konusu ürünlerin bileşimlerinde ''sibutramin'' etken maddesinin olup olmadığı yönünde denetimlerin ülke genelinde yapıldığı kaydedilen açıklamada, denetimler sonucunda piyasada Bakanlıkça izin verilmiş bir ürünün bulunmadığının belirlendiği bildirildi.

Gerekli izinleri almayan ürünlerin yurda girişinin ve reklam/tanıtımın önlenmesi için Gümrük Müsteşarlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığına da konunun iletildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: ''Gerekli izinleri almamış ve yurda kaçak yollardan giren ürünlerin denetimleri, Bakanlığımız 81 Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılmış ve yapılmaktadır. Bu tür ürünlerin ithalatı için Bakanlığımıza yapılan izin başvuruları iptal edilmiştir. Günümüz itibarıyla ''Lida'' adlı ürünlerin, gerekli izinleri almadan ve yasal olmayan yollardan tüketime sunulduğu anlaşıldığından, bu tür ürünlerin tüketilmemesi gerekmektedir. Halkımızın, bu tür ürünleri bulunduran iş yerlerine Bakanlığımıza bildirmesi denetimlere güç katacaktır.''

(aa)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER