Gündem
  • 29.5.2013 09:43

Başkaban’a hakaretle suçlanan o gençler konuştu

Bursa’da parasız eğitimi protesto için düzenledikleri eylemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde hakaret içerikli slogan attıkları iddiasıyla haklarında 2’şer yıla kadar hapis talebiyle dava açılan 17 lise öğrencisi, sloganı hakaret için değil, eleştiri için attıklarını söyledi.

Pankart açan gençler hakkında, eylemde attıkları sloganlar yüzünden soruşturma başlatıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında hakaret içeren sloganlar attıkları iddia edilen 12’sinin yaşı küçük toplam 17 öğrenci hakkında, ”kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan 2 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

Haklarında dava açılan Liseli Genç Umut üyesi gençler ilk kez konuştu. 25 Mart’ta YGS sonrasında sınavsız üniversite talebi için eylem yaptıklarını anlatan 18 yaşındaki Emine Akbaba, “Bu eylem esnasında AK Parti İl Başkanlığı önünde bir basın açıklaması yaptık. Orada atılan (Ampul Tayyip) sloganı sebebiyle hakkımızda 2 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. Bununla ilgili daha önceden soruşturma aşamasında açılan ve takipsizlik kararı verilen birçok dava var. Bunu ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ olarak görüyorlar fakat birçok mahkeme bu suçtan yargılanan şüphelilere beraat kararı verirken, bazı mahkemeler ise bu suça para ya da kamuda çalışma cezası gibi cezalar veriyor. Sürekli hakimlerin farklı kararlar vermesi bizi, ‘Bu suç mu?’ diye düşündürüyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ise bunun hakaret değil, eleştiri olduğunu söylüyor. Bugün Türkiye’de düşünce ve ifade hürriyeti olmadığını bir kez daha görüyoruz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştiriye açık olmadığın iddia eden Emine Akbaba, “Karikatürleri çizildiğinde onları dava eden bir başbakan var karşımızda. ’Ampul Tayyip’ dediğimizde partisinin logosuna dahi tahammül edemeyen ve üstelik bunları hakaret olarak algılayan bir başbakanla karşı karşıyayız. Bu zamana kadar benzer sloganı attıkları iddia edilen 45 kişi hakkında dava açılmış. Biz bu sloganı söylemeye devam edeceğiz çünkü bunun bir hakaret olduğunu düşünmüyoruz. Bunu eleştiri amacıyla yaptığımızı biliyoruz çünkü burada partisinin logosu olarak kullanılıyor. Daha önce de Deniz Baykal’a, ‘Altıok Deniz Baykal’ şeklinde hitap edilmişti” diye konuştu.

Haklarında dava açılan şüphelilerden yaşı küçük olanlar 1. Çocuk Mahkemesi’nde, diğerleri ise 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:55

İLGİLİ HABERLER