Medya
  • 3.9.2011 11:13

'BİR İŞİ DE SİLAHSIZ ÇÖZÜN'

Televizyonlardaki kötü örnek olacak programlar hakkında her gün yüzlerce şikayet alan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), denetimlerini sıklaştırdı. Özellikle şiddet içerikli dizi ve filmler için şikayet hatlarına ihbar yağdığını belirten RTÜK Başkanı Davut Dursun “Sadece cezalarla sorun çözülmüyor. Yayıncının da buna inanması lazım. Yayıncıyla paylaşıyorsunuz hak veriyor sonra aklına bile gelmiyor” dedi. Dizilerdeki silah, bıçak gibi aletlerin sıkça kullanılması konusunda Kurtlar Vadisi’nin ‘Polat Alemdar’ı Necati Şaşmaz ile görüştüğünü söyleyen Dursun, ünlü oyuncuyla televizyondaki şiddete yönelik ilginç bir diyalog yaşadıklarını anlattı.

Televizyon insanı pasifleştiriyor

Kurtlar Vadisi’nde her an silahların konuştuğuna dikkat çeken Dursun “Şaşmaz’a ‘Sıkıyor çözüyorsunuz. Bir işi de müzakere ederek çözün’ dedim. Bana ‘Sen de mi hocam’ dedi. Onun için silah o dizinin en önemli aracı. Polat Alemdar’ın eli bandajlıymış, yarası mı varmış ne varmış. Ondan dolayı bandajlıymış, o günlerde bütün gençler ellerini bandajlamış, çok enterasan geldi bana” yorumunu yaptı. Televizyon izlemekten hoşlanmadığını da kaydeden Dursun “Tesadüfen izlersem 15-20 dakika bakabiliyorum. Televizyon insanı pasifleştiriyor. Çocuklarımız artık soyut düşünemiyor. Biraz uzakta durmakta yarar var ama hiç bakmayın demiyorum” diye konuştu. Fal ve batıl inanç programlarını eleştirerek bu tür yayınlara ceza kestiklerini vurgulayan Dursun, bazı programlarda falcıların çıkıp izleyicilere “Hamilesin”, “Boşanacaksın” gibi yorumlar yapmalarının doğru olmadığını da sözlerine ekledi.

Evlilik ekranda pazarlığa dönüyor

RTÜK Başkanı Dursun, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Kusuyorum” dediği izdivaç programlarına yeni dönemde ağır cezalar vereceklerini belirtti. Yönetmeliklerde kadın istismarı yapılamayacağına ilişkin hüküm bulunduğunu ifade eden Dursun, yeni yayın döneminde bu programlara çeki düzen verileceğine ilişkin bilgi aldıklarını kaydetti. Programların ucuz ve ilginç olduğu için tercih edildiğini ancak konunun üzerine biraz daha gitmekte kararlı olduklarını açıklayan RTÜK Başkanı şunları söyledi: İnsan onuru orada ayaklar altına alınıyor. Başta biraz sosyal tarafı vardı. Ama iş çığırından çıktı. Canlı yayın olmasından dolayı sıkıntılar var, küfür vs gibi. Geciktirici sistem denendi, sorunu çözmedi. Yeni dönemde ilkeler açısından taviz vermeyeceğiz. Özellikle insan onuru, kadın istismarı, kadın cinselliğinin kullanılması ve aile yapısı açısından bakacağız. Evlilik önemli bir şey ama televizyon ekranında pazarlığa dönüşen evlilik herhalde kabul edilemez. Mahremiyet diye bir şey, özel hayat diye bir şey kalmıyor. Özellikle ekranda pazarlık konusu haline geliyor. Yayıncılara kaldırın demek lüksümüz yok. Sadece konuşuruz, sonunda kendileri bizim kaygılarımızı paylaşıp kaldırırlarsa teşekkür ederiz.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:22

İLGİLİ HABERLER