Sağlık
  • 21.7.2007 06:53

BU TEHLİKEYE DİKKAT: KÜRESEL ISINMA KÖR EDİYOR!..

Yaz aylarında güneş ışınlarına karşı gözlerimizi korumamız gerekiyor. Küresel ısınma faktörü de göz önünde bulundurulduğunda gözlerimiz büyük tehdit altında.

Özellikle tatilde gözlük takmadan güneşlenmek katarakt, görme bulanıklığı, hatta görme kayıplarına neden oluyor. Avcılar Medicana Hastanesi Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op.Dr. Cumhure Altınışık göz sağlığı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

ALTI SAAT YETİYOR
Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalındığında gözlerde birtakım klinik şikayetlerin yaşandığını söyleyen Dr. Altınışık, "Ultraviyole ışınlarıyla karşılaşma sonrası altı saat içerisinde 'kar körlüğü' dediğimiz hastalık ortaya çıkabilir" dedi.

KATARAKT TIRMANIŞTA
Bunun oldukça ağrılı bir durum olduğunu belirten Dr. Altınışık ayrıca gözün iç kısımlarında et büyümesi olarak tarif edilen bir başka hastalığın oluşma ihtimali bulunduğuna dikkat çekti.

"Güneş gözün kendi lensinin protein yapısını bozarak katarakta da yol açabilir" diyen Dr. Cumhure Altınışık, küresel ısınmanın şiddetlenmesine, güneş ışınlarının daha da zararlı hale gelmesine bağlı olarak katarakt gibi hastalıkların arttığını vurguladı.

Güneşin direkt ya da indirekt izlenmesi sonucu 1-4 saat içerisinde görme bozukluğu ve retinada sorunlar ortaya çıkabiliyor. Görmede azalma, göz çevresinde ağrı ve hasar yaşanıyor. Altı ay içerisinde görme geri dönse bile çoğunlukla görme alanında merkezi bir hasar kalıyor.

ÖNLEM ALMALISINIZ
Güneşten korunmanın temel yolu şapka ve kaliteli güneş gözlükleri kullanmaktan geçiyor. Bu şekilde göze gelen ultraviyoleden yüzde 95 oranında korunulmuş oluyor.

Ultraviyoleyi süzen kontak lensler ve normal gözlük camlarının da etkili olduğunu anlatan Dr. Altınışık, "Ayrıca katarakt ameliyatında takılan yeni göz içi lensleri de ultraviyoleyi süzüyor. Bu nedenle katarakt ameliyatlarında bu lensleri kullanmak lazım" dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:17

İLGİLİ HABERLER