Dünya
  • 30.12.2007 16:49

BUTTO'NUN SON SÖZÜ NE OLDU?

Pakistan eski başbakanı Benazir Butto'nun siyasi danışmanı, muhalif liderin öldürülmeden önceki son sözlerinin "Çok yaşa Butto" olduğunu söyledi.

 

 

Butto'nun danışmanı Safder Abbassi, Ravalpindi'deki mitingden sonra Butto'yla aynı araca bindiğini ve eski başbakan vurulduğu sırada arabanın arka koltuğunda oturduğunu belirtti.

 

 

KURŞUNUN BUTTO'YA İSABET ETTİĞİNİ GÖRMEDİK

 

İngiliz The Sunday Telegraph gazetesine konuşan Abbassi, Butto'nun arabanın tavan penceresinden halkı selamlarken "Çok yaşa Butto" diye bağırdığını ifade etti. Olay anını anlatan danışman, "Bir anda silah ateşlendiğinin sesi geldi. Kurşunun sesini duydum" dedi. Butto'nun silah patlamasını duyduğunda eğilmiş gibi gözüktüğünü kaydeden Abbassi, "Kurşunun kendisine isabet ettiğini fark etmedik" diye konuştu.

 

 

 

 

Danışman, büyük patlamanın gerçekleşmesinden önce Butto'nun aracın tavan penceresinden aşağı doğru kaydığını bildirdi. Abbassi, 54 yaşındaki liderden hiçbir ses duyamayınca, boynunun solundan kanlar aktığını gördüğünü ifade etti. Eşi Naheep Han'ın Butto'yu yatırarak, kanamayı durdurmak için kendi eşarbını yaranın üzerine bastırdığını kaydeden Abbassi, kanın Butto'nun mavi elbisesine bulaşmasının engellenemediğini kaydetti.

 

 

Daha önce Pakistan Halkın Partisi (PPP) liderinin, yakınında bir intihar saldırganının üzerindeki düzeneği patlatmadan önce vurulduğu açıklanmıştı. Fakat hükümet yetkilileri, Butto'nun üzerinde kurşun veya şarapnel parçaları olmadığını bildirdi. Muhalefet liderinin ölüm nedeninin, kendini korumak için arabanın tepesindeki pencereden aşağı inmeye çalışırken başını vurması olduğu iddia edildi. PPP liderleri ise, hükümet açıklamalarının doğruyu yansıtmadığını ifade etti.

 

 

 

 

Abbassi ise, Butto'nun kendisini bekleyen 2 araçtan önde olanını tercih ettiğini belirterek, "Gülümsüyordu ve çok mutluydu" şeklinde konuştu. Butto'nun kendisini de arabaya götürdüğünü ve aracın ön koltuğuna oturduğunu kaydeden danışman, "Etrafta çok büyük bir kalabalık olduğu için ben de sloganlar atmaya başladım. Butto da tavandaki pencereden dışarı çıkarak, kendisini destekleyenlere el salladı" dedi. Kendisinin "Nar-e Butto (Butto'yu alkışlayalım)" diye bağırdığını söyleyen Abbassi, muhalif liderin desilah sesinden hemen önce, "Jeay Butto (Çok yaşa Butto) dediğini bildirdi.

Butto'nun bulunduğu yerden aşağı inmeye çalıştığını düşündüklerini söyleyen danışman, lider daha sonra konuşmayınca aşağı düştüğünü anladıklarını belirtti. Abbassi, silah sesinden dolayı Butto'nun kafasının karıştığını zannettiklerini kaydederek, "Biz vurulduğunu fark etmemiştik. Daha sonra şiddetli bir patlama oldu ve araca şarapnel parçaları isabet etti. Şoför hızla olay yerinden uzaklaştı" diye konuştu.

 

 

Hareket ettikten sonra kanı fark ettiklerini ifade eden Abbassi, "Kanın her yere bulaştığını görünce vurulduğunu anladık. Hiçbir şey söyleyemiyordu, ama hastaneye götürdüğümüzde hala yaşıyordu" şeklinde konuştu.

Danışman, Butto'nun yaralarının ağır olması nedeniyle doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamadığını söyledi. Son ana kadar ümitsizliğe kapılmadığını belirten Abbassi, "Hala onun yaşadığını düşünüyorum. Artık onsuz olduğuma inanamıyorum" dedi.

 

 

The Sunday Telegraph, Abbassi'nin röportajı verdiği sırada ağladığını ve gömleğinde hala Butto'nun kanının olduğunu yazdı.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:49

İLGİLİ HABERLER