Eğitim
  • 30.4.2006 12:36

ÇELİK'TEN MÜJDE: OKS KALKACAK

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, iki yıldır uygulanan ilköğretim müfredatında ortaöğretime geçişi değiştirecek bir yapıya doğru gidildiğini belirterek, "Yeni müfredatın getirdiği anlayışla Ortaöğretim Kurumları Sınavı 2009’da aşamalı olarak kaldırılacak" dedi

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eğitimde 'devrim' sayılabilecek kararları BUGÜN'e açıkladı

İşte Bakan Çelik'in açıklamaları...

OKS KALDIRILIYOR: İlköğretim müfredatında ortaöğretim kurumlarına girişi ortadan kaldıracak bir yapıya doğru gidiyoruz. Bizim müfredatımız şu anda 5. sınıflarda okutuluyor. Gelecek yıl bütün Türkiye'de 6. sınıflarda okutulacak. Bir sonraki sene de 7. sınıfta uygulanacak. 8. sınıf ise pilot olacak. O aşamada, yeni müfredatın getirdiği anlayışla Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nı kaldıracağız.

ÖSS EN BÜYÜK SORUN: Bugün eğitim sisteminin önündeki en büyük sorunlardan biri ÖSS. Tüm sistemi kilitliyor. Üniversite sınavı ortaöğretimde öğrettiklerimizin dışında olduğu için çocuklarımız okulu bırakıp dersanelere taşınıyorlar. ÖSS'de ne sorulacağı yönünde yetkinin MEB ile YÖK arasında paylaşılmasını istedik. Ama Cumhurbaşkanı'ndan geri döndü. Üniversite kapısındaki yığılmayı önlemek için olgunlaşma sınavı gibi bir sistem getirelim istiyoruz. Bir çeşit ön eleme olacak. Olgunlaşma sınavlarını veremeyen üniversite kapısına gitmesin. Bu yapıyı düzenlemediğimiz sürece eğitim sistemimizi felç ediyor.

OKULLARI BİLGİSAYARLARLA DONATTIK: Bugüne kadar okullarımızı 604 bin bilgisayar ile donattık. Tüm zamanlarda okulumuza gönderilen bilgisayar adedi 174 bin. Bizim iktidarımızda 2005 yılı sonu itibariyle bilgisayar sayısı 406 bin adet oldu. Bunun 206 bin adeti devlet imkanları ile 200 bin adedi ise kampanya sonucu temin edildi. Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası kapsamında 420 bin bilgisayar temin ettik. Çok sayıda sanayici ve iş veren ile protokoller imzaladık. İnegöl'de Mehmet Yıldız isimli bir vatandaşımız tek başına 35 trilyon bağışladı. Çok ciddi bağışlar topluyoruz.

SÖZLÜ TARİH OLUYOR: Birçok öğrencinin korkusu olan uygulamalar kaldırılacak, ama sınıf geçme zorlaştırılacak. İyi performans gösterenlere yükselme hakkı tanınacak. 2 yıldır uygunan müfredat programıyla öğrencileri ezberci bir sistemden uzaklaştırmak istiyoruz. Her öğrencinin ürün dosyasının olacak, teneffüsler kısaltılacak. Öğrenci kaydında veli beyanı yeterli görülecek, pansiyonlu okullar kapatılacak.Yeni uygulamayla sınıfta kalan öğrenciler için yetiştirme kursu açılacak, başarı bir bütün olarak değerlendirilerek kopya çeken öğrenciye sıfır verilmeyip sınavı geçersiz sayılacak. Sözlü sınav yerine öğrencinin sergilediği performansa göre notları dikkate alınacak.

BAKAN NASIL GÜVENİLMEZ OLUR: YÖK'ten sorumlu olan bakan benim. Hatta YÖK Yürütme Kurulu'nun başı da benim. YÖK Yürütme Kurulu Başkanı olan birisi için bile kalkıp 'Üniversitelerin mütevelli heyetinde yer alamayacaksın, güvenilmezsin' deniliyor. Böyle bir şey olabilir mi?

BÜTÇEMİZ SAVUNMAYI GEÇTİ: Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan bütçe Milli Savunma Bakanlığı bütçesini geçti. Bu yılki bütçemiz 17.7 milyar YTL. Göreve geldiğimizden beri Türkiye'de 86 bin derslik yaptık, eğitim için Avrupa Birliği'nden 60 milyon euro, Telekom'dan 100 milyon YTL alındı, TOKİ ise 172 adet okul yaptırdı. Türkiye'de bir öğrenci için yıllık bin 500 dolar harcanıyor. Buna karşılık Avustralya'da bir öğrenciye devlet bütçesinden 12 bin dolar harcanıyor. Sadece konsolide bütçenin imkânlarına kalsak bu hizmetleri yürütemeyiz.

MESLEK LİSESİ ALERJİSİ: Ben, Meslek Lisesi deyince sanki bilgisayar düğmesine basılmış gibi hemen imam hatip meselesini açıyorlar. Her gün bunu politika malzemesi yapıp 'Cumhuriyet elden gidiyor' diyorlar. Bizim İmam Hatipler üzerinden siyaset yaptığımızı söyleyenler, bunlar üzerinden muhalefet yaptıklarının farkında değiller mi?

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:28

İLGİLİ HABERLER