Gündem
  • 4.5.2004 21:03

CHP'NİN POZİTİF AYRIMCILIĞA YÖNELİK ÖNERGELERİ REDDEDİLDİ

ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin, kadın-erkek eşitliğine ilişkin hükümler içeren birinci maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, oylamasına geçildi.
     Madde üzerinde görüşlerini açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Güldal Okuducu, kadınları aldatmaya kimsenin hakkı olmadığını kaydederek, Anayasa değişikliği ile ''erkeklerin töre adına katil, kadınların ise kurban olmasının önlenmesini'' diledi.
     CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur da kadınların eksik temsilinin sona ermesini isteyerek, siyasetin erkek egemen görüntüden kurtarılması gerektiğini söyledi.
     Daha sonra, Anayasa'nın 10. maddesinin sonuna, ''Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Devlet kadınların ve erkeklerin eşitliğinin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür'' ifadesinin eklenmesi öngören Anayasa Değişikliği Teklifi'nin birinci maddesi üzerinde CHP milletvekilleri iki önerge verdi.
     Adalet Bakanı Cemil Çiçek, önergeler üzerinde söz alarak, AB üyesi 14 ülkenin anayasalarından kadın-erkek eşitliğine ilişkin hükümlerden örnekler verdi.
     Çiçek, teklifteki maddenin Alman Anayasası'ndan esinlenerek hazırlandığını ifade ederek, maddeye pozitif ayrımcılığın da yüklenebileceğini söyledi.
     Önergeler, maddenin sonuna, ''Devlet, cinsler arasında eşitliği fiilen yaşama geçirmekle yükümlüdür. Bu amaçla yapılacak düzenlemeler ve alınacak önlemler ayrımcılık ve imtiyaz sayılamaz'' ifadelerinin eklenmesi öngörüyordu.
     Yapılan oylamada önergeler, AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:08

İLGİLİ HABERLER