Dünya
  • 18.10.2008 05:28

CUMA NAMAZI KILDIRAN ABD'Lİ KADIN ORTALIĞI KARIŞTIRDI

OXFORD - ABD'li kadın imam Amina Vadud'un İngiltere'de cuma namazı kıldırması tartışmalara yol açtı.
İngiltere'nin başkenti Londra'da ABD'li kadın imam Amina Vadud'un cuma namazını kıldırması tartışmalara yol açarken, kadın imama tepki yağdı. Oxford Müslüman Eğitim Merkezi'nde (MECO) cuma namazını bir kadının kıldırması merkez önünde toplanan Müslümanlar tarafından da protesto edildi. Dışarıda toplanan bir grup Müslüman, Amina Vadud'u ve Oxford Müslüman Eğitim Merkezi'ni, "Gerçek Müslümanlar İslamiyet'e saygı duyarlar", "Cuma namazını bir kadının kıldırması İslamiyet'e aykırıdır", "MECO, Oxford'daki
Müslüman toplumunu temsil etmiyor", "MECO, Oxford'daki Müslümanları bölüyor" şeklinde açtıkları pankartlarla protesto ettiler.
Kur'an-ı Kerim üzerine 2 seneye yakın süredir İngiltere'de araştırmalar yapan ve olayı merak ettiği için cumayı takip eden araştırmacı Hayrettin Öztürk, "Bu yaygınlaşırsa elbette ki tepkiler olur, belirli mahallerde yapılırsa tepki olmaz. Kendisini bir kadın olarak açıkçası beğenmedim. Tahmin ettiğimin çok aşağısında buldum. Kur'an-ı Kerim'e hakim değil, hep yanlış okuyor. Kadın olarak imamlık yapması bir tarafa, bir erkek olsaydı aynı kıraati namazda okumuş olsaydı namazı kabul olmazdı. Çünkü namazı
bozacak şekilde kelimeleri kıraat ediyor, telaffuz ediyor. Mana bozulduğundan dolayı arkasında namaz kılanların namazlarını iade etmesi gerekir. Namaz olmaz bu şekilde" şeklinde konuştu.
ABD'li kadın imam Amina Vadud ise, yaptığı açıklamada, "Bu kıldırdığım ilk cuma namazı değildi. İlk hutbemi 1994 yılında okudum, kadın ve erkek karışık kıldırdığım cuma namazı 2005'teydi. Fikir benden çıkmadı aslında, ben sadece İslam'da eşitlik olduğu fikrine sahip insanları takip ediyorum ve bu da bazı fonksiyonların yaptırılabilmesini barındırıyor. Namazı sadece davet edildiğim sürece kıldırırım. 2005'te Türkiye'ye geldiğimde Sultan Ahmet'e gideceğimi söylediler ama sadece davet edilirsem gider ve
namaz kıldırırım, benim kıldırmamı istemeyen insanların olduğu yere gitmem. Sanmıyorum ki davet edileyim ama davet edilirsem Türkiye'ye gelip namaz kıldırırım. Türkiye'yi seviyorum" şeklinde konuştu.
Bunun iyi bir fikir olduğunu savunan Dr. Kadice ise, "Bence iyi fikir ama en önemli konumuz bu değil. Bundan çok daha büyük sorunlar var Müslüman dünyasında. Politik İslamcılar Kur'an'a bağlı kalmaktansa olayı kendilerince yorumluyor, geleneksel ve kültürel olarak çeviriyorlar. Ben karşıyım bu fikre ama onu kutluyorum, çok cesur bir hareket. Düşünerek çok fazla vakit harcanacak bir olay olduğunu düşünmüyorum" şeklinde konuştu.
Bu olayı protesto eden yaşlı bir kişi ise, "İslam dininde kadının imam olması yasaktır. Allah'ın onların duasını kabul edeceğini düşünmüyorum. Yaptıkları yanlış ve diğer Müslümanların duygularını incitiyorlar. Ne yaptıkları umurumuzda değil, onları lanetliyoruz. Müslüman olmayan bir ülkede yaşadığımızdan dolayı burada çok özgürlük var. Bu sebeple yapabiliyorlar, onlar için kötü şans, Allah onları cezalandıracaktır" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:17

İLGİLİ HABERLER