Yaşam
  • 19.7.2006 14:51

DADÜKLER KÖYÜ!..

Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı 200 haneli dağ köyü Gözene’de yaşayan bin 500 kişinin tamamı aynı soyadı taşıyor. Köy halkı, yabancıya kız vermiyor, mülk satmıyor.
      Köyün 22 yıllık muhtarı Musa Dadük (52), AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedeleri Mustafa Dadük’ün yaklaşık 3 asır önce Suriye’nin Laskiye kentinden Gözene köyüne gelerek arazi satın aldığını, daha sonra amcaları Muhammed ve Dibo’nun akraba evliliği yapıp köye yerleştiklerini söyledi.
      Soyadı kanunu çıktığı günlerde aile büyüklerinden birisinin kaybolan horozların bulunması için yetkililerden yardım istediğini belirten muhtar Musa Dadük, nüfus müdürlüğündeki memurun da Arapça "Dağa kaçan horozlar" anlamına gelen "Dadük" soyadını verdiğini söyledi.
      Türkiye’de kendileri gibi tek bir köye yerleşen ve bu kadar kalabalık olan ikinci ailenin bulunmadığına dikkati çeken Musa Dadük, "Bu köyde ne hırsızlık, ne kavga ne de cinayet var. Türkiye’nin en huzurlu köyüyüz. Hep birbirimizle iyi geçinir, dayanışma içinde oluruz" dedi.
      Köyde yaşayanların tarım ve hayvancılıkla uğraştığını, başta Suudi Arabistan olmak üzere KKTC ve diğer Avrupa ülkelerinde de çalışmaya gidenlerin olduğunu vurgulayan Dadük, şöyle devam etti:
      "Birbirimize çok bağlı bir aileyiz. 3 asırdır Dadük ailesi aynı köyde yaşıyor. Yabancıya kız vermiyor, mülk satmıyoruz. Amacımız, soyumuzun devamını sağlamak. Tarımın yanı sıra inşaat işlerinde de iddialıyız. Türkiye’de en iyi inşaat ustaları Dadük ailesinden çıkıyor. KKTC ve Suudi Arabistan’da bizim soyadımızı taşıyan ve oldukça başarılı işlere imza atanlar var. Onlar, para kazanmak uğruna buradan ayrılsalar da döner dolaşır yine köyümüze gelirler."
     
     RESMİ İŞLEMLERDE ZORLUK
      Muhtar Dadük, köyde erkeklere çoğunlukla, Ali, Hasan, Hüseyin ve Mehmet, kadınlara ise Ayşe, Fatma ve Hatice isimlerinin verildiğini, bu yüzden resmi işlemlerde zorlukla karşılaştıklarını ancak, kendisine başvurulduğunda anne-baba isimleri ve doğum tarihlerine bakarak sorunu çözdüğünü söyledi.
      Okulda öğretmenlerin aynı isim ve soyadı taşıyan öğrencilerinin bulunması nedeniyle güçlük yaşadığını belirten muhtar Dadük, "Bazen de bankalarda sıkıntı yaşıyoruz, borçlar karışıyor. Askere gidecek gençlerde de aynı sorunlar çıkıyor. Ama bunları çözümlemek bizi yormuyor, çünkü alıştık" dedi.
      Muhtar Musa Dadük, önümüzdeki günlerde "Dadük Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" kuracaklarını, tüm hedeflerinin Dadük soyadını yaşatmak olduğunu sözlerine ekledi.
      Samandağ Kaymakamı Selim Çapar ise Dadük ailesinin çalışkan ve yardımsever olduklarını, asayiş konusunda da hiçbir problem yaşamayarak, çevreye örnek gösterildiklerini kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:18

İLGİLİ HABERLER