Spor
  • 16.7.2009 17:23

DAUM'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

BÜLENT DÖNMEZ / MÜNİH

Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, takımda sorumluluğun dağıtılması ve birden fazla lider olması gerektiğini söyleyerek, "Sadece bir kişinin değil, birçok kişinin sorumluluk istemesi lazım" dedi.

Alman teknik adam, Fenerbahçe'nin hazırlık maçlarında Alex'ten başka Emre ve Roberto Carlos gibi oyuncuların da kaptan olarak sahaya çıkacağını, ancak sezon başlamadan bir kaptan belirleneceğini söyledi.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Chiristoph Daum, Sarı-lacivertli takımın yeni sezon hazırlıkları için kamp yaptığı Steigenberger Hotel'de bir basın toplantısı düzenleyerek, kamp çalışmaları, takımın durumu ve transfer çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Mükemmel bir kamp geçirdiklerini söyleyen Daum, "Birkaç günden beri Almanya'da kamptayız. Kondisyon çalışmalarımızı Samandıra'da başlatmıştık. Burada hem kondisyon hem de taktik anlamda çalışmalara yapıyoruz. İlk başta kondisyon çok önemli. Bir takımın 120-150 dakika koşması, çaba göstermesi gerekiyor. Ondan sonra futbol geliyor. Hazırlık maçları bu yönden çok önemli. Biz belirli bir taktiği uygulamak için hazırlık maçlarını oynuyoruz. Oynadığımız ilk hazırlık maçıyla ilgili şunları söylemek istiyorum. Kadroda eksiklerimiz olmasına, 3-4 kilit futbolcuya daha ihtiyaç duymamıza rağmen iyi bir maç oldu. Sadece maçın ilk dakikalarında biraz dikkatsizdik. Ama sonra iyi bir maç çıkardık. Tabii bu bizim için bir ölçü olamaz. Cumartesi günü apayrı bir rakip bizi bekliyor. Alman 1. lig ekibiyle karşılaşacağız. Bu maç bizim için apayrı bir ölçü olacak. Pazar günü oynayacağımız maç, şimdiye kadar 90 dakika oynamayan yedek futbolcularımız için düşünülen bir maç. Bu kampı Hoffenheim maçıyla sonlandırmak istiyoruz. Hoffenheim da Bundesliga'da üst düzeyde olan bir takım. Mükemmel bir kamp geçiriyoruz" dedi.

"Takımda birden fazla lider olması gerekiyor"

Antrenmanların yanında takım ruhu için de bir şeyler yapmak istediklerini belirten Daum, "Beraber olmak, beraber eğlenmek bizim için taktik çalışması kadar mühim. Ağır ve disiplinli çalışmaları zevkle yapmak istiyoruz. Ayrıca takımla ilgili değişiklikleri uygulamak istiyoruz. Herkesin bu düşünce yapısına sahip olması ve sorumluluk almasını istiyorum. Biz her zaman için 'Bir aileyiz' veya 'Fenerbahçe bizim ikinci ailemiz' diyoruz. Bu kampta 24 saat beraber olduğumuz için burada Fenerbahçe bizim birinci
ailemiz haline geldi. Takım sahaya çıkıp oynuyor ama, onu hazırlayan geride çok kişi var. Bu işte olan herkesin bir değeri vardır. Bu bizim için çok önemli. Fenerbahçe'yi zirveye getirebilmek için herkesin bunu anlaması gerekiyor" diye konuştu.

Takımda sorumluluğun dağıtılması ve birden fazla lider olması gerektiğini söyleyen Daum, "Takımda sadece bir kişinin değil, birçok kişinin sorumluluk istemesi lazım. Futbolda bir kaptanınız oluyor. Her şeyi bu kaptana bırakmak düşüncesi doğru değil. Bizim de Alex gibi büyük bir kaptanımız var. Alex, dünya çapında üst düzey bir oyuncu ve bizimle olduğu için çok mutluyuz. Ama ben tüm bu yükü Alex'e vermek istemiyorum. Roberto Carlos da Emre de diğer futbolcuların da bu yükü üstlenmesi, yardımcı olması lazım. Alex, sadece bir kişi ve bu yükü kaldıramaz. Ben isterdim ki; lig maçlarında kaptanlık her hafta bir kişiden bir kişiye geçsin. Ama böyle bir şey yok. Ancak antrenmanlarda buna önem veriyorum. Kendine güvenen ve bu işten emin olan bir takım lazım bize. Bireysel kalite çok önemli ama, teknik direktör olarak ben biliyorum ki; bireysel kaliteden bir takım kalitesi oluşturmak çok önemli benim için. O yüzden, bu sorumluluk konusuyla ilgili olarak, hazırlık maçlarında, maçtan maça başka kaptanlar görmek istiyorum, kaptanlığı başka futbolculara vermek istiyorum. Herkes değerini göstermeli ve bu sorumluluğu başka başka futbolcular vermek için bunu yapıyorum. Sezona gelince mutlaka bir kaptan belirleyeceğiz. Bu, hazırlık döneminin sonuna doğru olacaktır. Önemli olan, bizim takımda kazanmak isteyen futbolculardır. Bunu da göstermek istiyorum. Başkanımızla, Aykut bey ile ve tüm Fenerbahçe camiasıyla tek bir hedefimiz var. O da Fenerbahçe'yi en üst noktalara getirmek" dedi.

"Transferde net girişimlerimiz var"

Transfer çalışmalarıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Daum, "Eminim Aykut beyin seyahati iyi bir sonuç getirecek. Biz herhangi veya basit bir futbolcu değil, karakterli bir futbolcu istiyoruz. O yüzden gidip görüşmek lazım. Kolay transfer yapmıyoruz. Ön çalışmalar yapıyoruz. Eminim ki bundan sonra iyi bir karar verilecektir. Bu çok önemli bir konudur ve bu konularda sabır çok önemlidir. Bir anlık sabırsızlık ve dikkatsizlik sizi çok yanlış bir karara götürebilir. Transfer hakkında net girişimlerimiz
var. Hangi transferin neyi getireceği hakkında net düşüncelerimiz var. Ona göre seçiyoruz" diye konuştu.

İlk etapta forveti değil de diğer mevkileri düşündüklerini dile getiren Alman teknik adam, "Deivid gole yakın oynayan bir futbolcu. Diğer futbolcularımızı da gole doğru daha tehlikeli yapmak istiyoruz. Bizim futbolumuz öne yönelik ofansif futbol ama, defans da çok önemli. Belirli, sağlam bir defansın olması çok önemli. Güiza bizim için çok değerli bir forvet. Semih ve Alex 15'ten fazla gol atabilir. Deivid atabilir. Yeteri kadar gol atabilecek futbolcumuz var. Dünya futbolunda neler oluyor takip ediyoruz. Forveti değil de ilk etapta diğer mevkileri düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili Hasan bey ilgileniyor. Biz de bir an önce görüşme yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Futbolun iki yönlü bir oyun olduğunu dile getiren Daum, "Şampiyonlar Ligi takımlarına baktığınız zaman defansta iyi konsantre olan, topu kazandıktan sonra hızla atağa çıkan takımlar oluyor. Takım içinde ofans ve defans arasındaki dengeyi bulmak lazım. Sürekli ofansa baktığınız zaman defans eksik olabiliyor. Dengeyi bulmak lazım. Herkes ofansif futbol sergilemek istiyor. Bu işlere çalışmak lazım. Sürekli antrenmanlarda çalışmak lazım. Ben de ofansif futbol oynamak istiyorum, ama bunu sahada,
antrenmanlarda sürekli çalışmak lazım. Bizim takımda stoper oynayacak oyunculardan net bir şekilde bazı beklentilerimiz var. Başkanımız ve Aykut bey de bu beklentileri biliyor ve ona göre arayışa giriyoruz. Ona göre umduğumuz transferleri gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

"Lugano teklifimizi reddetti, bizim için bu konu kapandı"

Uruguaylı defans oyuncusu Lugano'nun kendisine yaptıkları teklifi reddettiğini, bu konunun kendileri için kapandığını belirten Daum, "Lugano'yla ilgili teklifte bulunduk. Ama Lugano bu teklifi reddetti. Dediğim gibi bizim için bitti ama, her gün siz sorarsanız aktüel hale kalır. Teklifi kendisi reddetti. Sürekli sorulunca aktüel olacak. Ama kendisi bu dosyayı kapattı. Ve kendi bitirdi. Deniz'e gelince, Deniz'i sol bek olarak, stoper olarak, defansif orta saha tanıyorum. Deniz bizim için önemli ve değişik
mevkilerde kullanabileceğimiz bir oyuncu" ifadelerini kullandı.

Galatasaraylı futbolcu Arda Turan konusundaki bir soruya ise Daum, "Arda sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da istenen bir oyuncu. Avrupa'da çoğu kulüp Arda'yı transfer etmek istiyor ama bonservis bedeli yüksek olduğu için bu transfer gerçekleşmiyor. Arda'nın kalitesi tartışılmaz. Galatasaray'a ve Adnan Polat'a saygım var. O konuda benim hiç konuşma hakkım yok. Ama ileride Galatasaray Arda'yı vermek isterse, biz de ilgilenebiliriz" şeklinde cevap verdi.

"Mehmet Aurelio konusu hiç açılmadı"

Mehmet Aurelio konusunun hiç açılmadığını, milli futbolcunun Sarı-lacivertli takıma sırtını döndüğünü kaydeden Alman teknik adam, "Aurelio bizde hiç söz konusu değil. Bazı Bayram Tutumlu gibi menajerler, bu şeyleri medyaya yayıyor. Sonuçta Bayram bey ile Aurelio Fenerbahçe'yi terk etti. Aurelio iyi bir futbolcu ve geleceği için en iyi dileklerimi ona gönderiyorum. Ama Fenerbahçe bu konuda hiçbir girişim yok" dedi.

Takım kaptanlığı konusundaki sorular üzerine Daum, bu konuda basından yardım beklediğini ifade etti. Daum, "Bu konuda Alex'in kalitesiyle ilgili bir soru işareti çıkarsa, bu bizim için yararlı olmaz. Şunu anlamanızı istiyorum. Sadece bir lider değil, birçok lider istiyorum. Bu sorumluluğu daha fazla futbolcuya taşımak istiyorum. Ama bu konuda ters bir haber çıkarsa bunun Fenerbahçe'ye yararı olmaz. Bu takıma daha fazla lider gerekiyor. Bunu ancak birlikte yapabiliriz" diye konuştu.

Özer hariç tüm oyuncuların kamp sonunda hazır olacağını ifade eden Daum, "Ancak bu demek değil ki, illaki her futbolcuyu buradaki maçlarda göreceğiz. İstanbul dönüşünde bizi iyi maçlar bekliyor. Bayağı önemli maçlarımız var. O nedenle hiçbir şeyi zorlamak istemiyorum. Bu arada sağlık bölümümüze çok teşekkür ediyorum. Çok iyi şeyler yapıyorlar" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:14

İLGİLİ HABERLER