Gündem
  • 25.7.2009 03:55

DEMİREL: 'DEVLET ADAM ÖLDÜRÜR, BU CİNAYET DEĞİL!..'

Yıllar önce “Bana sağcılar adam öldürüyor dedirtemezsiniz” diyen Demirel, “Dün dündür bugün bugündür” felsefesinden vazgeçmedi ve “Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür" dedi. Bu açıklamaya tepki yağdı...

Şemdinli'ye bağlı Derecik beldesi Ormancık köyünden alınan 12 köy korucusunun 1994’te öldürülüp tabura gömüldüğü yönündeki iddiları gündeme getiren CHP eski Hakkari Milletvekili Esat Canan'a "Devlet adam öldürmez" yanıtını veren eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, önceki gün kendi sözlerini tekzip etti.

Gazetecilere konuşan Demirel "Ne diyecektim? 'Devlet, adam öldürür mü?' diyecektim. Bugün de devletin öldürdüğü ispatlanmış değil. Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir" dedi. Dedi ve tepkilerin odağına oturdu. Demirel'i bu sözlerinin devletin adam öldürdüğüne dair bir itiraf olduğunu belirten Esat Canan, şunları söyledi:

Bunu meşru olarak görüyor

"Bence bu Cumhurbaşkanı'nın geçmiş dönemde, devletin adam öldürdüğüne dair beyanıdır. Yani devletin adam öldürme politikası olduğunu kabul ettiğine göre, bence bu o döneme ait adam öldürme politikasının da tepesinde Demirel'in olduğunu gösterir. Bu politika 90'lı yıllarda uygulanmıştır ve tepesinde de Cumhurbaşkanı var demektir. Süleyman Demirel eskiden beri devleti ve devleti yöneten insanları hep birbirinden ayrı tutmuştur. Devlet elbette soyut kavram olarak adam öldürmez.

Birileri vatan adına, devlet adına adam öldürmüşse, bu öldürmeler kamuoyunda devlet tarafından öldüren olarak algılanır. Kendi vatandaşını öldüren bir politikadan söz etmesi hazin bir tablodur. Devlet politikası gereği kendi yurttaşını öldürmez. Kendi vatandaşını öldüren dünyanın başka hiçbir ülkesi yoktur. Devletin politika gereği adam öldürdüğünden söz ediyor, bunu da meşru görüyor. Bu kabul edilemez. Kendi vatandaşına yönelik bir öldürme politikası, hele hele örtülü öldürme politikası uygulanamaz. Bunun adı cinayettir."

Kendisinin de sorumluluğu var bunda

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Demirel'in sözlerine tepki göstererek, şunları söyledi: "Demirelce bir açıklama. Şimdi kamu görevlileri devletin gücünü kendi gücü olarak arkasına alıyor ve hukuk dışı cinayetlere adı karışıyor. Bir de bunlar kimin adına kamu görevi yapıyorlar? Devletin cinayetlerinde herkes ortak. Demirel el kaldırarak 3 gencin idamına yol açmıştır. Bu devletin işlediği bir cinayet değil midir? Şimdi bölgede her kazılan yerden kemik çıkıyor. Hukuk dışana çıkılmışlığın en somut örnekleri. Bunu elbet savunamaz. Çünkü, bunda kendisinin de büyük payı vardır."

Kürt halkı onu asla affetmeyecek

DTP’li Osman Özçelik şunları söyledi: "Devlet hangi türde adam öldürürse cinayettir ve o devletin adı katil devlettir. Bu söylemlerine alışkınız. Daha önce de ‘Bana sağcılar cinayet işler dedirtemezsiniz' gibi bir söz söylemişti.

12 Eylül'den önce 5 bin kişi öldürüldü. Demirel, gizli devletin, kontra devletin sorumlularından biridir. Tarih onu affetmeyecektir. Bugün aynı anlayışını sürdürüyor. Kürt halkı onu asla affetmeyecektir. Hala gayri hukuki, gayri ahlaki girişimleri aklamaya çalışıyor. Demirel, devlet adına yapılanların üstünü örtmeye çalışan, örten biridir. Tarih karşısında sorumludur."

Kendisini adeta tekzip ediyor

Eski Milletvekili Şevket Kazan Demirel'in sözlerini şöyle değerlendirdi: "Dün dündür bugün bugündür kanunu geçerlidir Demirel için. Demirel kendi konuşmasındaki ifadeyle kendisini adeta tekzip ediyor. Bir yandan ‘Devlet adam öldürmez’ diyor.

Diğer yandan aynı ifade içinde ‘Devlet cinayet işlemez dedim yoksa devlet devleti korumak için adam öldürebilir’ diyor. Demirel gündemde klasiğini korumak için özel bir gayret içerisinde. İçinde mantığı olmayan bir ifade bu. Söylerken de devlet varlığını korumak için gerekirse adam öldürür diyor. Devlet adam öldürmez. Sözün özü bu bir Demirel klasiğidir "

Bunlar çok çirkin ifadeler

Demirel'in açıklamalarına sert çıkan Hukukçular Birliği Başkanı Sinan Kılıçkaya şunları söyledi: "Dönemin sorumlu Başbakanı ve Cumhurbaşkanlığı yapmış seviyede bir insanın söyleyebileceği en çirkin laflar bunlar. Tabi ki devlet adam öldürmez. Demirel’in dili sürçmüş olamaz. Devletin adam öldürmek şeklinde bir politikası olması mümkün değil. Devletin yargılama yetkisi vardır. Devlet cinayet işlemez. Devletin organı olduğunu düşünen kişiler bunu yaparlar ki bu da hukuka aykırıdır. Devlet önce bunu yapan kişileri yargılayarak işe başlamalıdır."

Devlet adam öldürür

Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Alaa El Hadidi'nın Mısır'ın milli günü dolayısıyla büyükelçilikte verdiği resepsiyonda konuşan Süleyman Demirel, "Kenan Evren yargılansın mı?" sorusuna, "12 Eylül'ün muhatabı benim, darbecilere yüzde 92 oy veren bu halk değil mi?' diye yanıt verirken, devlet politikası olarak adam öldürülebileceğini ve bunun cinayet olmadığını söylemişti.
(BUGÜN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:07

İLGİLİ HABERLER