Yaşam
  • 28.3.2007 11:30

DSÖ'DEN GELİRE GÖRE "ÖLÜM RAPORU"

İZMİR - Ülkeleri gelir gruplarına göre üçe ayıran Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) raporuna göre, gelişmiş ülkelerde 14 yaşın altında çocuk ölümleri yüzde 1'in altında seyrederken, az gelişmiş ülkelerde her üç çocuktan biri 14 yaşına gelmeden yaşama veda ediyor.


     DSÖ'nün resmi internet sitesinde yayınlanan rapor, ülkeleri Dünya Bankasından alınan gelir bilgilerine göre ''gelişmiş'', ''gelişmekte olan'' ve ''az gelişmiş'' olmak üzere üç gruba ayırırken, özellikle birinci grup ile ikinci grup ülkeler arasında gerek ölüm nedenleri, gerekse ortalama ömür istatistiklerinde çarpıcı farklılıklar olduğu gözler önüne seriliyor.


     Varlıklı ve yoksul ülkeler arasında yaşam kalitesi, sosyal konular ve ölüm nedenleri bakımından ciddi farklılar bulunsa da koroner arter hastalıklarının her üç grupta da ölüm nedenleri arasında ilk iki sırada olduğu görülüyor.


     Gelişmiş ülkelerde birinci ölüm nedeni koroner arter hastalıkları, ikinci ölüm nedeni ise felç ve beyin fonksiyonlarına ilişkin diğer hastalıklar olarak belirlenirken, gelişmekte olan ülkelerde bu hastalıklar yer değiştirerek ilk iki sırayı alıyor.

 
     Rapora göre, gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri listesinde ilk onda yer almayan HIV/AIDS, gelişmekte olan ülkelerde 4., az gelişmiş ülkelerde ise 3. en yaygın ölüm nedeni.
     DSÖ'nün raporu, gelişmiş ülkelerde trafiğin artık canavar olmaktan çıktığını da ortaya koyuyor. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en yaygın 10 ölüm nedeni arasında yer alan trafik kazaları, gelişmiş ülkelerin listesinde yer almıyor.


     Birinci ve ikinci grupta yer alan ülkelerde çeşitli kanser türleri sıralamada yer alırken, yoksul ülkelerde yaşayan önemli sayıda insan ise hala verem, sıtma ve ishal gibi hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirebiliyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:38

İLGİLİ HABERLER