Asayiş
  • 18.3.2008 14:30

DTP'Lİ VEKİLLERİN DAVALARI YARGITAY'DA!

YUSUF MELİKOĞLU
İSTANBUL - DTP'li milletvekilleri Ayla Akat Ata ile Aysel Tuğluk'un da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında ''yasadışı örgüte üye olmak'', örgüt propagandasını yapmak'' ve ''görevi kötüye kullanmak'' suçlarından, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "görevsizlik" kararı ile İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği dava dosyaları, uyuşmazlığın çözülmesi için Yargıtay'a gönderildi.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken, bazı sanıkların avukatları duruşmada hazır bulundu. Mahkeme heyeti, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, haklarında "görevi kötüye kullanmak" suçundan 2 dava bulunan sanıklar Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata ile Mehmet Erbil, Doğan Erbaş ve Mahmut Şakar'ın yargılandığı dava dosyalarının birleştirme kararı verilerek kendi mahkemelerine gönderildiğini tutanaklara geçirdi.
Mahkeme, yine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce de 8 ayrı dava dosyasının birleştirme kararıyla kendi mahkemelerine gönderildiğini ifade ederek, bu dosyaların bir tanesinde İrfan Dündar, Aysel Tuğluk, Doğan Erbaş, Mahmut Şakar, Bekir Kaya, Devrim Barış Baran ve Mahmut Vefa hakkında ''silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçlarından dava açıldığını tutanaklara kaydetti.
Ara kararda, mahkemelerindeki dava dosyası ile 30'a yakın dosyanın birleştirildiğini belirten mahkeme heyeti, bu birleştirmeler nedeniyle yargılamanın sürüncemede kaldığını ve birleştirilen dosyalarda usulü işlemlerin yeniden başladığını ifade etti. Ara kararda, her dosyanın bağımsız olarak değerlendirilmesinde hukuksal bir sakınca olmadığı vurgulanarak, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyalarının bağımsız olarak gördükten sonra bu mahkemedeki dosya ile birleştirdiği ifade edildi. Bu şekilde
yargılamayı sonlandırmanın mümkün olamadığının anlatıldığı ara kararda, bu konu ile ilgili değişik avukatlar hakkında sürekli dava açıldığı, birleştirmenin zorunlu olduğu değerlendirildiği taktirde yargılamanın hiçbir zaman bitirilemeyeceği ve dosyaların zaman aşımına uğramalarının söz konusu olabileceğine işaret edildi.
Kararda, "görevi kötüye kullanmak" suçundan açılan Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyanın herhangi bir suç vasfı değişikliği yapılamadan birleştirilmesinin hukuka uygun olmadığı da belirtildi.
Mahkeme, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gönderilen toplam 10 dosya hakkındaki birleştirme talebini kabul etmeyerek, olumsuz görev uyuşmazlığının çözülmesi için bu dosyaların Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderilmesine karar verdi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:58

İLGİLİ HABERLER