Ekonomi
  • 1.10.2008 03:16

DÜNYA UMUT PEŞİNDE!..

Dünya finans sisteminde yaşanan krizin nihai reçetesi olarak görülen 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin ABD Temsilciler Meclisi’nden geçmemesi tüm dünyada şok yaratırken, paketin reddedilmesinin borsalarda yarattığı tarihi düşüşler global krizin faturasını da bir iki saat içinde katladı. Tüm borsalarda hisseler çakılırken, toplam kayıp 1 trilyon dolara ulaştı.
HAVA YUMUŞADI
Yaşanan büyük şokun ardından dün kurtarma paketinin bugün veya en geç yarın yenilenerek yeniden oylanacağı yönünde oluşan beklenti, piyasalarda kan kaybını durdurdu. Erken kapanan Asya borsalarında bu yöndeki iyimserlikten uzak kalınca, temel endekslerde yüzde 4’ü aşan düşüşler dün de yaşandı. Ancak Asya’da kapanışların ardından açılan Avrupa borsalarında bu olumlu hava çok net hissedildi.
ABD Başkanı George W. Bush’un Wall Street’te borsalar açılmadan önce yaptığı açıklama ise bu iyimser havayı destekleyen unsur oldu. Yeni bir kurtarma planını Temsilciler Meclisi’ne sunması beklenen Bush, 700 milyar dolarlık kurtarma planının reddedilmesinin mali krizi sona erdirmek için çaba göstermelerini engellemeyeceğini söyledi.
BUSH KARARLILIK MESAJI VERDİ
Konuşmasında “Düne (önceki gün) bakarsak trilyonlarca dolar zarar söz konusu. Bu yasanın, özellikle vergi ödeyenlere 700 milyar dolardan daha az maliyeti olacağını söylemişlerdi” diyen Başkan Bush, mali krizi sona erdirmek için çaba harcanmaması halinde, ekonomik krizin büyüyerek sürebileceği uyarısını da yineledi. Bush, ABD’lilerin geleceği için Kongre’nin harekete geçmesi gerektiğini ifade ederken; Bush’tan gelen bu kararlılık mesajı Avrupa borsalarında yukarı hareketi desteklerken, ABD borsalarında da açılışta yüzde 2’yi aşan yükselişler yaşandı.
MITSUBISHI MORGAN STANLEY iLE ANLAŞTI
Goldman Sachs ile birlikte devlet denetimine geçen ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley’in, Mitsubishi UFJ Financial Group’a hisse satışında nihai anlaşmaya varıldı. İki şirketten dün yapılan ortak yazılı açıklamada, varılan anlaşma çerçevesinde Mitsubishi UFJ’nin Morgan Stanley’e, bölünmüş bazda şirkette yüzde 21’lik paya karşılık gelecek şekilde 9 milyar dolarlık yatırım yapacağı belirtildi.
Açıklamaya göre, Mitsubishi UFJ ilk olarak, hisse başına 25,25 dolar ve toplamda 3 milyar dolar karşılığında Morgan Stanley’nin yüzde 9.9 hissesini satın alacak. Mitsubishi UFJ ayrıca, yüzde 10 temettü ve hisse başına 31,25 dolar dönüştürme fiyatı ile 6 milyar dolarlık daimi birikimsiz konvertibl tercihli hisse senedinin de sahibi olacak.
İRLANDA'DAN MAVDUATA TAM GARANTİ
Peş peşe yaşanan banka iflaslarının ardından mevduat sahiplerinde oluşan güven kaybı panik yaratırken, hükümetler bunun önüne geçmek için çeşitli önlemler almaya başladı. İrlanda hükümeti, küresel finansal krizin etkilerinden korunmak için tüm banka mevduatlarına geçici olarak devlet garantisi getireceğini açıkladı.
2010’A KADAR SÜRECEK
Bankalardaki tüm mevduatlar için hemen yürürlüğe girecek olan devlet garantisi, 2010 yılı eylül ayına kadar devam edecek. İrlanda, son küresel dalgalanmanın ardından, mevduata uyguladığı devlet garantisi limitlerini, 20 bin eurodan, 100 bin euroya yükseltmişti. Aldığı son kararla, bu garantiyi mevduatın tamamına yaymış oldu. AB ülkeleri genelinde mevduata devlet garantisi limiti 20 bin euro olarak uygulanıyor. Türkiye’de ise bu limit 50 bin YTL.
ABN AMRO UYARDI: SAKİN OLUN
Mali güçlük içinde bulunan Fortis tarafından daha önce satın alınmış olan ve Fortis’in kısmen devletleştirilmesinin ardından başka bir bankaya satılması gündemde olan Hollanda merkezli ABN Amro, gazetelere verdiği tam sayfa ilanla mevduat sahiplerini sakin olmaya çağırdı. İlanda, ABN Amro’nun şu anda mali kriz içinde bulunan Fortis tarafından satın alınmış olmasının, bu bankanın da güçlük içinde olduğu anlamına gelmediği, ikisinin ayrı finansman kuruluşları olduğu belirtildi.
ABN Amro’nun geçen yıl Fortis ve öteki ortaklarına satılmasından sonra, ilk dokuz aylık dönemde Hollandalı mevduat sahipleri 5 milyar euronun üzerindeki tasarruflarını çekerek, diğer bankalara aktarmışlardı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:50

İLGİLİ HABERLER