Yaşam
  • 7.6.2007 01:12

DÜNYADA EN FAZLA TEHLİKE ALTINDA OLAN 100 TARİHİ YER!..

NEW YORK - Dünyada 2008 yılında en fazla tehlike altında olan ve korunmasına yeterince özen gösterilmeyen 100 tarihi yer açıklandı.
     ''2008 Yılında Dünyanın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Yeri Listesi''nde, Türkiye'den aralarında Hasankeyf ve İstanbul tarihi surlarının da bulunduğu 5 tarihi yer alırken, KKTC'den de Gazimağusa listeye girdi.
     Merkezi New York'ta bulunan Dünya Anıtlar Fonu'nun (World Monuments Fund-WMF) Başkanı Bonnie Burnham tarafından açıklanan listede, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan yaklaşık 60 ülkeden 100 tarihi yer bulunuyor.
     Burnham, listenin açıklanmasıyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, WMF'nin 1965 yılında kurulan bağımsız bir kuruluş olduğunu ve amaçlarının dünya kültürel mirasının korunmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi.
     Bu yılki listelerinde ''iklim değişikliği, çatışma, ekonomik ve kalkınma baskısı'' yüzünden tehlike altında olan tarihi yerlerin yanısıra Afrika, Ortadoğu ve Amerika kıtasında kültürel mirasa sahip yerlere özel önem gösterdiklerini ve listelerine eklediklerini belirten Burnham, açıkladıkları yerlerin dünya kamuoyunun dikkatini çektiği için turist akınına da uğradığını dile getirdi.
     Türkiye'den Çukur Han (Ankara), Hasankeyf, İstanbul'un tarihi surları, Kapadokya'nın Göreme bölgesindeki Meryem Ana Kilisesi ve Kapadokya'da Güzelyurt'un Sivrihisar beldesindeki Kızıl Kilise listede yer aldı. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:20

İLGİLİ HABERLER