Yaşam
  • 7.6.2007 01:28

KÖTÜ HABER: AŞIRI AVLANMA KARADENİZ'İ MAHVETTİ!..

ANKARA - Bilim insanları, Karadeniz'de aşırı avlanmanın, bu iç denizin ekosisteminde önemli değişiklikleri tetiklediği uyarısında bulundular.
İngiltere'nin Çevre, Balıkçılık ve Su Kültürü Bilimi Merkezinden Georgi Daskalov ve ekibi tarafından Karadeniz'de yapılan uzun süreli bir araştırmada, balık stoklarının tükenmesinin denizin gıda zincirini değiştirdiği ve denizanası patlamasına yol açan bir "rejim değişikliği"ne neden olduğu belirlendi.
Bulgularını İngiliz Bilimler Akademisinin bilimsel dergisinde yayınlayan araştırmacılar, kirlenme ve biyoçeşitlilik kontrolünü de ele almadan aşırı avlanmanın önüne geçmenin, doğal ortamın istikrarlı bir duruma dönmesini sağlamayacağı uyarısında bulundular.
Daskalov ve ekibi araştırmalarında, aşırı avlanmanın Karadeniz'in ekosisteminde son 50 yılda bir dizi değişikliğe neden olduğunu ortaya çıkardılar.
"Ekosistemler av ve avcının dinamik balansına bağlıdır" diyen Dr. Daskalov, balık avı sırasında önde gelen avcıları avlamanın gıda zincirinde değişikliklere neden olacağını, ekosistemde büyük ölçekli değişimlere yol açabileceğini belirtti. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:20

İLGİLİ HABERLER