Gündem
  • 18.10.2007 07:45

ELEKTRİK ZAMMI ERDOĞAN'IN KARARINI BEKLİYOR!..

Son bir aydır bürokrasiyi ve kamuoyunu alarma geçiren elektrik zammı hazırlıkları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in kendi kendisini tekzip etmesinin ardından, sessizliğe gömüldü.

Geçtiğimiz hafta, Bakanlıkta yapılan toplantının ardından elektrikte "otomatik tarife" modeline geçileceğini açıklayan ve bu açıklaması bant kayıtlarına da geçen Güler, hemen sonra yanlış anlaşıldığını duyurmuştu. Güler’in açıklamasını, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "içerlemesi" nedeniyle geri aldığı öğrenilirken, zam konusundaki son kararı yine Başbakan Erdoğan verecek.

BÜROKRASİ ÖDEVİNİ YAPTI: Bir enerji yetkilisi "Bürokrasi ev ödevini yeterince iyi hazırladı. Artık son söz sayın Başbakan’da" dedi. Enerji Bakanlığı, enerji KİT’leri, EPDK, Hazine, DPT ve Maliye bürokratlarının katıldığı toplantılar "arz güvenliği" adı altında yapılmış, ancak bu kapsamda, beş yıldır ertelenen elektrik zammı projeksiyonu ile TEDAŞ’ın zarar etmemesi için hangi oranda zamma gereksinim duyulduğu konuları ayrıntılı olarak tartışılmıştı. Bu çerçevede, TEDAŞ’ın bu yılsonunun 1.4 milyar YTL zararla kapatacağı, zararı gidermek için yüzde 15-20 aralığında zam gerektiği belirtilmişti. Mevcut tarifenin sürmesi halinde, TEDAŞ’ın 2008’de de 3.5 milyar YTL zarar edeceği kayda geçmişti.

SORUN BİRİKEN ZAM: Bu veriler nedeniyle, Hükümeti, elektrik tarifesinde yapılacak bir artıştan çok, beş yıldır yapılmayan ve birikmiş zammın hangi yöntem ve vadede eritileceği konusu düşündürüyor. TEDAŞ’a bağlı dağıtım şirketlerini 2008’de özelleştirmeyi planlayan Hükümet için, şirket bilançolarının zarardan arındırılması gerekiyor. Bunun için de toplu zam yapılması gerekiyor. Hükümetin "Özelleştirme ve zam" açmazında sıkıştığını belirten bir yetkili, "Şimdi bunun çözümü düşünülüyor" dedi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:00

İLGİLİ HABERLER