Sağlık
  • 4.8.2009 03:14

EN MERAK EDİLEN CİNSEL SORULAR...

Merhaba, ben 4 yıllık evli bir kadınım. Çocuğumuz olmadığı için doktora gittik. Doktor ilk önce eşimin muayene olmasını ve spermiogram testi yaptırmasını istedi. Eşim test yaptırmaya yanaşmıyor. Sanırım kendisinde bir sorun çıkacak diye çekiniyor. Bu test nasıl yapılıyor?


Spermiogram (sperm testi) meninin incelemesidir. Bu test yapılmadan önce uyulması (dikkat edilmesi) gereken kurallar vardır: 2-7 günlük cinsel perhiz olması, meninin mastürbasyon ile temiz bir kaba alınması, örnek alınırken kayganlaştırma amacıyla tükürük, sabun veya şampuan gibi maddelerin kullanılmaması, örneğin inceleneceği laboratuara en geç 60 dakika içinde ulaştırılması (mümkünse örneğin laboratuarda verilmesi) gerekir. Meni incelemesinde, meninin miktar, renk, koku, viskosite (akışkanlık), sıvılaşma süresi değerlendirilir. Sperm sayımı yapılır, spermin hareketliliği ve yapısı değerlendirilir. Menide lökositlerin (akyuvar-mikroplara karşı oluşmuş koruyucu hücreler) ve mikroorganizmaların varlığı incelenir. Meni incelemesinin sonuçları; cinsel perhiz süresine, mevsime, geçirilmiş hastalıklara, strese, alkol ve sigara kullanımına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kesin sonuca varılmadan önce birer ay ara ile üç kez meni incelemesi yapılmalıdır.


Kızlık zarı dikilirmi?


* Erkek arkadaşımla ilişkiye girdim. İstemeden bekaretimi kaybettim, şimdi çok pişmanım. Kendimi rahat hissetmek için kızlık zarımı diktirmek istiyorum. Bunu nasıl yaptırabilirim?


Bu durumu önermesem de, kadının zarar görme ihtimali olan durumlarda yapılmasını hoşgörü ile karşılıyorum. Yırtılan kızlık zarı tamir edilebilmektedir. Bu işlem hemen de yapılabilir, yeni bir cinsel ilişki öncesinden 5 gün önce de. Her iki durumda da ilişki sırasında kanama olur. Bu durum hekimler dışında anlaşılamaz.


'Acaba hamile miyim?'


* Bu ay adetim, çok az geldi ve kesildi. Hâlâ adet göremedim. Hamilelik testi yaptım, test negatif çıktı. Adetim neden kesilmiş olabilir?


Adet kesilmesinin en sık görülen sebebi gebeliktir. Evde yapılan gebelik testleri her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Daha doğrusu sonuç gebelik olarak çıkarsa gebelik vardır. Ancak gebelik çıkmazsa bu gebelik olmadığı anlamına gelmeyebilir. Ya testi bir süre sonra tekrarlamak ya da hastane ortamında daha güvenilir bir test yaptırmak gerekir.


Gençlerin başı dertte


* 28 yaşında bir erkeğim. Benim sorunum erken boşalma, bununla ilgili birçok ilaç kullandım ama hiç faydası olmadı. Erken boşalmayı nasıl önlerim?

Birçok kişi istediği zamandan önce boşalmayı, erken boşalma olarak tanımlıyor. Oysa boşalma zamanı göreceli bir kavramdır. Bu nedenle bu tanımlama, her zaman doğru bir tanım olmayabilir. Bazı kişiler de karşı tarafı tatmin edemeden olan boşalmayı erken boşalma olarak tanımlar. Oysa kadınların da uyarılmaları ve orgazm olmaları da farklı farklıdır. Süre olarak daha kısa zamanda orgazm olan bir kadınla beraberken siz erken boşalmıyor gibi gelirken, süre olarak boşalıyor gibi olabilirsiniz. Erken boşalma çok sık görülen bir sorundur. 25 yaşın altındaki genç erkeklerin üçte birinde ve 40 yaşın üzerindekilerin % 10'unda görülür. Aslında hemen her erkek hayatının bir bölümünde bu sorunla karşılaşabilir. Tedavide önce mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Erkeğin psikolojik yapısını bu sorunda çok önemlidir.


Cep telefonu zararlı


* Uzun uğraşlar sonrasında hamile kalabildim. İş stresim, endişelerim ve cep telefonunun bebeğime bir zararı var mı?

Cep telefonunun gebeliğe zararı olduğu yönünde birçok yayın var. Ama elde tutulur bir kanıt da yok. Yani bu zamana dek bir zararı olup olmadığı tam olarak kanıtlanamadı. Ancak stresin birçok şeye olduğu gibi gebeliği de çok etkisi vardır. Bence artık endişelenmek yerine anne olmanın keyfini çıkarın. Gebeliğinizle ilgili günlük tutun. Dünyaya bir canlı meydana getirebilmek çok özel bir olay...
(takvim)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:57

İLGİLİ HABERLER