Gündem
  • 3.10.2006 00:27

ERDOĞAN ABD'DEN ASKERİ UYARDI : GÖREVİNİZİN DIŞINA ÇIKMAYIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan Fox televizyonuna konuştu, Sezer'in açıklamalarına da yanıt verdi.
     
     KÖKTENDİNCİLİK

      Sezer'in, köktendincilikle ilgili açıklamalarına yönelik bir soru üzerine Erdoğan, ''köktendincilik her dinde var ve her dinde bir problem. Türkiye'de bugün köktendinci bir tehdit yok. Laiklik, aşırılıklara karşı ülkeyi ve halkı koruyan bir sistemdir. Aşırılıklarla ilgili hükümet olarak bunun tedbirini alırız ve alıyoruz. Laiklik farklı yaşam tarzları için de bir güvencedir'' dedi ve bu konudaki yanlış anlayışı gidermek için ellerinden gelen herşeyi yaptıklarını söyledi.
     
     PAPA ELEŞTİRİSİNE İSE KATILDI

      Fox televizyon muhabirinin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Hıristiyan liderlerin İslam ile ilgili açıklamalarına dikkat etmesi gerektiği yönündeki sözlerini hatırlatması ve Sezer'in görüşlerine katılıp katılmadığını sorması üzerine Erdoğan, ''bu açıklamaya katılmamak imkansız. Çünkü özellikle dini liderler, İslam ve terörizm gibi kelimeleri bir arada kullanmaktan kaçınmalı. Bu tip açıklamalar, bütün dünyadaki Müslümanları incitiyor. Özellikle medeniyetler ittifakına dikkat ettiğimiz bir zamanda, buna gölge düşürecek sözlerden kaçınmak lazım'' yanıtını verdi.
      Başbakan Erdoğan, Papa'nın şu ana kadarki özrünün yeterli kabul edilip edilmediği yönündeki soruya karşılık, Papa'nın, sözlerinin yanlış anlaşılmasından dolayı üzüldüğünü belirten bazı açıklamalar yaptığını söyledi ve ''eğer tam bir özür dileme gerçekleştirilirse bu İslam dünyası ve Müslüman halklar için önemli ve daha rahatlatıcı olacaktır'' dedi.
     
     ASKERE UYARI GİBİ AÇIKLAMA

      Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de sivil bir iradenin işbaşında olduğunu, bu sivil iradenin ve anayasada bütün kurumların tanımının yapıldığını, belirterek, "Bu tanımlar neyse herkes bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. Bunun dışına çıkamaz" dedi.
      Başbakan Erdoğan, Georgetown Üniversitesi’nde, "Global Barış ve Adalet İçin Türkiye’nin Vizyonu" konulu bir konuşma yaptı ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
      Toplantıya, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Erdoğan ve Gül’ün eşleri, çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı.
      Erdoğan toplantıda, bir katılımcının, "Ordu her zaman laik devletin koruyucusu olmuştur. Radikal İslamcı yaklaşımlar nedeniyle daha az demokratik, daha asker kontrolünde yaklaşımlar konusunda ne diyeceksiniz? Bu tip yaklaşımlara karşı generaller ve sizler neler yapıyorsunuz, daha ılımlı ve dengeli yaklaşımlar olabilmesi için?" sorusuna şu karşılığı verdi:
      "Bunu herhalde başka bir ülke için soruyorsunuz... her şeyden önce Türkiye bu süreci yaşayan bir ülke değildir. Türkiye AB süreci, Kopenhag kriterleri ile belli bir sürecin içine girmiştir ve bu süreç içerisinde atılması gereken adımlar neyse bu adımlar atılmıştır. Türkiye’de bir siyasi irade, sivil irade işbaşındadır. Bu sivil iradenin ve anayasada bütün kurumların tanımları yapılmıştır. Bu tanımlar neyse herkes bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. TSK da bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. Bunun dışına çıkamaz. Aynı şekilde sivil irade yine anayasada tanımlandığı şekilde görev tanımı neyse buna göre yapması gerekeni yapar ve TSK, genelkurmay başbakana bağlı bir kurumdur. MGK aynı şekilde AB, Kopenhag siyasi kriterleri sürecinde, daha önce askerdi ama şimdi AB süreciyle ilgili yeni yapılanmayla şu anda sivil.
      Bu konularda bilginizin olmasında fayda var diye düşünüyorum."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:48

İLGİLİ HABERLER