Gündem
  • 2.6.2006 00:07

ERDOĞAN YENİ KALKINMA PLANINI AÇIKLADI!..

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9. Kalkınma Planı'nın, bir yol haritası çizmesi ve toplumu ortak bir vizyon etrafında birleştirmesi bakımdan son derece önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, demokratik bir ortamda, güven ve istikrar zemininde ekonomik sorunları aşarak Türkiye'nin önünü açmak, istikbalini aydınlatmak için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.
     Yüksek Planlama Kurulu (YPK), Başbakanlık Yeni Binada, Başbakan Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantının açılışında konuşan Erdoğan, 24 Nisanda hükümet olarak 2007-2013 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Planının stratejisini görüşerek onayladıklarını anımsattı.
     YPK'nın bugünkü toplantısında da planın değerlendirileceğini ifade eden Erdoğan, yeni planı, Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda gerçekleştireceği dönüşümleri bütüncül bir yaklaşımla ortaya koyacak temel strateji dokümanı olarak gördüklerini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti.
     ''Her yeni plan, ülke sorunlarının tartışılması ve geleceğe olan güvenimizin pekiştirilmesi için bir fırsattır. Hem dünyada hem de ülkemizde ekonomik ve sosyal ortam hızla değişiyor. Bu değişime uyum sağlayabilmek için ülkemizin kaynaklarını en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Plan, geleceğimiz için bir yol haritası çizmesi ve toplumu ortak bir vizyon etrafında birleştirmesi bakımdan da son derece önemlidir.''
     Planın, AB'ye üyelik sürecinin gerektirdiği dokümanları, geliştirecekleri bölgesel plan ve programlar ile sektörel ve kurumsal strateji belgelerine de dayanak oluşturacağını ifade eden Erdoğan, ayrıca bu planın bundan sonraki iş programları ve bütçelerin de çerçevesini çizeceğini söyledi.
     2007-2013 döneminde istikrarlı yüksek büyüme ortamının sürdürülmesi sağlanacağını belirterek, plan çerçevesinde, ekonominin, yıllık ortalama yüzde 6,5 oranında büyümesinin, her yıl ortalama 620 bin civarında insana iş imkanı sağlanmasının hedeflendiğini ifade eden Erdoğan, diğer hedefler arasında ise tarımda çalışanların toplam istihdam içindeki payının yüzde 29'dan, yüzde 19'a inmesinin yer aldığını belirtti.
     Planda, gayrı safi yurtiçi hasılanın 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 690 milyar dolar, kişi başına düşen gelirin ise 8 bin 723 dolar seviyesine çıkması öngörülürken Başbakan Erdoğan, kendi hedefinin gsyh'da 750 milyar dolar, kişi başına düşen milli gelirde ise 10 bin dolar olduğunu söyledi. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:04

İLGİLİ HABERLER