Yaşam
  • 2.5.2007 06:58

ERMENİ TOPLU MEZARINDA TAHRİP TARTIŞMASI!..

Türk ve yabancı tarihçilerin Nusaybin'de ortaya çıkan toplu mezar iddialarıyla ilgili ilk ortak çalışması sonuçsuz kaldı.   İsveç'in Södertörns Üniversitesi'nden Prof. David Gaunt, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ile incelemeye gittiği mezar için "Bu mezar fotoğraflardaki o mezar değil, kemikler de değiştirilmiş" diyerek incelemeyi reddetti. Halaçoğlu ise konuk profesörü "demagoji" yapmakla suçladı.

'İSPATLASALARDI'
Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Kuru köyünde, 16 Ekim 2006'da eski muhtar Abdülaziz Tunç'un gömülmesi için kazılan yerde ortaya çıkan bir mezarda kemikler bulundu. İnsan kemiklerinin bulunduğu mezarın 1915'de tehcir sırasında öldürüldüğü öne sürülen Ermenilere ait olduğu iddia edildi. Bu iddianın savunucularından Södertörns Üniversitesi'nden David Gaunt, 23 Nisan günü Prof. Halaçoğlu ile mezarda inceleme yaptı.
  Ancak Prof. Dr. Gaunt, Nokta dergisi ve Gündem gazetesinde yer alan fotoğraflar üzerine buraya geldiğini fakat mezarda kemiklerin olmadığını ve mezarın tahrip edildiğini söyleyerek, inceleme için örnek almadı. Prof. Halaçaoğlu ise SABAH'a yaptığı değerlendirmede, Gaunt'un kendisini incelemeden vazgeçirmek için çok uğraştığını ileri sürerek şöyle konuştu:   "Nokta'da yayımlanan fotoğrafın altında Slovenya'daki bir toplu mezara ait olduğu yazıyor. Fotoğraftaki kemikler üst üste yığılmış. Hiç bir mezardan böyle bir fotoğraf çıkmaz. Eğer ben mezarı tahrip etmişsem bunu belgeleyebilirlerdi. Görür görmez buranın bir Roma mezarı olduğunu anladı. Bütün demagoji de bundan." SABAH Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:36

İLGİLİ HABERLER