Gündem
  • 22.10.2005 19:40

ERMENİLERİ DURDURAN HAKİM GÖREVDEN ALINDI

CENGİZ İNOĞLU
İSTANBUL - "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları" başlıklı konferansa durdurma kararı veren İstanbul 4. İdare Mahkemesi Başkanı Saadettin Yaman görevinden alındı.


Adalet Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi'nde (BÜ) yapılması planlanan konferansı "Kimin ne konuşacağı bilinmiyor" gerekçesiyle durduran Yaman'ın yerine yargıç Sabahat Turan'ı atadı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi üye hakimliğine geri dönen Yaman, 28 Temmuz 2005'te Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yetkilendirmesiyle İstanbul 4. İdare Başkanlığı görevini üstlenmişti.


İstanbul 4. İdare Mahkemesi, tartışmalı şekilde geçen Eylül ayında Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen konferans için Hukukçular Birliği'nin başvurusu üzerine "yürütmeyi durdurma kararı" vermişti. Konferansın yapılmasına ilişkin ilgili mercilere gerekli başvurunun yapılıp yapılmadığı, konuşmacıların hangi kriterlere göre seçildiği, herkese açık olup olmadığı, konuşmacıların giderlerinin ne şekilde karşılandığı gibi evrakların mahkemeye sunulmasına kadar verilen karar oy çokluğuyla alınmıştı. Konferansın başlamasına 2 gün kala durdurma kararıyla karşılaşan akademisyenler, konferansı bir gün gecikmeyle Bilgi Üniversitesi'nde düzenlemişlerdi.


Sabancı ve Boğaziçi üniversiteleri de, yürütmeyi durdurma kararının iptali için itirazlarda bulundu. İtirazlar, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından konferans bittikten bir gün sonra 26 Eylül 2005 tarihinde karara bağlandı. Kararda, idari yargı yerinde dava açılabilmesi için ortada tesis edilmiş bir işlemin mevcut olması, bu işlemin "idari" nitelikte bulunması ve idari yargı yetkisinin sınırları içinde kalmasının gerekli olduğu vurgulanarak, "Davalı idareler itirazının kabulüne, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin 19 Eylül 2005 tarihli yürütmeyi durdurmasını kaldırılmasına, davacı tarafın talebinin incelenmeksizin reddine, dosyanın mahkemesine iadesine oybirliğiyle karar verildi" denildi.


Öte yandan, Yaman, 1990'da İdare Mahkemesi hakimi oldu, ilk olarak Danıştay'da görev yaptı, daha sonra üye hakim olarak İstanbul'a atandı. İstanbul'da görev yaptığı dönemde Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni dışarıdan bitirerek yüksek lisans yaptı. Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı yapan Yaman, 6 ay önce İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne tayin edildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:50

İLGİLİ HABERLER