Ekonomi
  • 7.12.2008 03:06

ESNAFA YENİ BİR KREDİ MÜJDESİ!..

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, özellikle KOBİ’leri hedefleyen kredi desteğinin, yıl sonuna kadar 2 katına çıkarılarak, 700 milyon YTL’ye ulaşacağını açıkladı. Yeni başvurular 17 Aralık’ta başlayacak.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bayram öncesi KOBİ’lere yeni bir kredi müjdesi açıkladı. Çağlayan, özellikle KOBİ’leri hedefleyen sıfır faizli cansuyu kredi desteğinin, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle artırılmasını hedeflediklerini beliterek, bu konuda çalışmaların tamamlandığını söyledi.
İlki 26 Kasım’da başlayan ve 2 Aralık’ta sona eren 350 milyon YTL’lik krediye yoğun başvuru geldiğini hatırlatan Çağlayan, 10 bin 999 işletmenin 551 milyon YTL kredi talebinde bulunduğunu belirtti. Çağlayan, KOSGEB’in bütçe imkanlarıyla, 551 milyon YTL’lik başvurunun tamamının karşılanacağını ifade etti.
BAŞVURU 17 ARALIK’TA
Maliye Bakanlığı’nın sağladığı destekle, aynı program çerçevesinde “Sıfır Faizli 2. Cansuyu Kredi Desteği” nin de uygulamaya sokulacağını belirten Çağlayan, şu bilgileri verdi: “17 Aralık 2008 Çarşamba günü başlayacak ve 19 Aralık 2008 Cuma günü sona erecek programla 150 milyon YTL’lik yeni kredi hacmi de KOBİ’lere ve imalatçı esnaf sanatkara kullandırılacak. Böylelikle yıl sonuna kadar 700 milyon YTL’lik kredi, KOBİ’lere ve imalatçı esnaf sanatkara kullandırılacak.”
Destek kapsamında, 1 ile 9 arasında çalışanı olan KOBİ’ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarın 25 bin YTL’ye, kadın imalatçı esnaf ve sanatkarların ise uygulanan pozitif ayrımcılıkla 30 bin YTL’ye kadar kredi alabileceklerini bildiren Bakan Çağlayan, 9’dan fazla çalışanı olan KOBİ’lerin 25 bin YTL’lik kredi tabanının üzerine çalışan başına 2 bin YTL ek kredi kullanabileceklerini, programın üst limitinin yine 100 bin YTL olacağını belirtti.
BAŞVURU SIRASI ESAS
Çağlayan, ikinci desteğin yine başvuru sırasına göre kullandırılacağını, 150 milyon YTL’lik kredi hacmi çerçevesinde asil liste oluşturulacağını, bu limiti aşan başvuruların, belirtilen günlerde yapılsa bile yedek listeye alınacağını bildirdi. Çağlayan, asil listeden kredi kullanımı onaylanmayan işletmelerin yerine yedek listeden sıraya göre işletmelere çağrı yapılacağını kaydetti.
Kredinin 5’te 1’i Doğu’ya
Bakan Çağlayan’ın açıklamasına göre bu programda kredi kullanacak olan esnaf ve sanatkarlarla KOBİ’ler, krediyi, ilk 3 ayı ödemesiz, kalanı aylık eşit taksitler halinde olmak üzere toplam 12 ayda ödeyecek. Program kredisinin yüzde 20’si Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde, yüzde 20’si diğer kalkınmada öncelikli yörelerde ve yüzde 60’ı da normal yöre ve gelişmiş yörelerde bulunan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ’lere kullandırılacak.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 03:33

İLGİLİ HABERLER