Bilim
  • 5.10.2008 02:38

EVİNİZ DEPREME NE KADAR DAYANIKLI?..

Eğitimli gözlemcilerce, kat sayısı, ağır çıkma, yumuşak kat, yapı kalitesi gibi unsurların ele alındığı inceleme, bir bina için ortalama 10 dakika sürüyor. Yöntem, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Deprem Masterplanı Projesi çerçevesinde, Fatih, Zeytinburnu ve Küçükçekmece’de kullanıldı, ikinci etapta da Bahçelievler, Bayrampaşa ve Güngören ilçelerinde uygulanacak.

ÇÜRÜK BİNAYI TANIMAK KOLAY

Projenin akademik danışmanlığını yürüten ODTİ ınşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, yöntemin zaman ve maliyet açısından büyük tasarruf sağladığını kaydetti. Türkiye’de yapıların hasar görme nedenlerinin “çok kaba saba unsurlara” dayandığını dile getiren Sucuoğlu, “Örneğin bir kişinin hastalığa yakalanma riskinde obezite çok etkilidir diyorsunuz. Obez insanları zaten görürsünüz, yani obez misin, değil misin ayrıntılı tahlil yapmanıza gerek yoktur. Bizim binalarımızın durumu da böyle” dedi.

Sucuoğlu, iyi eğitilmiş bir gözlemcinin, binanın görünen kalitesini kabaca iyi, orta ve kötü olarak sınıflayabildiğini kaydetti. Sucuoğlu, zemini dükkan olan, yüksek katlı ve zemin kattan sonra genişletmek için çıkma yapılmış binalardaki riskin gözle görülür nitelikte olduğunu ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:44

İLGİLİ HABERLER