Dünya
  • 27.11.2004 00:48

FELLUCELİLER FERYAT ETTİ : AMERİKALILAR CAMİLERİMİZDE ŞARAP İÇİYOR

Irak'ın Felluce şehrinde 8 Kasım'da başlayan "Hayalet Öfke" operasyonu sonrası hayalet şehre dönen kentin son görüntüleri Felluce'de yaşanan dramı gözler önüne seriyor.
Halen sivillerin ve gazetecilerin girmesinin yasak olduğu şehre girmesine izin verilen Irak Kızılay'ı kentten çıkmak isteyen sivillere umut oldu.


Kentin ABD kontrolündeki bölgelerini sokak sokak gezerek yardım anonsu yapan ambulansları gören Felluceliler, Bağdat'a dönebilmek için ambulanslara akın etti.


Bazı cesetlerin halen defnedilmeyi beklediği kentte yer yer çatışmalar da devam ediyor. Sanayi ve Şüheda semtlerinde kontrolü sağlayan ABD askerleri devriye görevi yapıyor.


Irak Kızılayı'nın 7 ambulans ve 2 kamyondan oluşan insani yardım konvoyu, Felluce girişinde ABD askerleri tarafından oluşturulan kontrol noktasında didik didik aranıyor. Irak askerlerinin de bulunduğu kontrol noktalarında artık direnişçiler kadar soğukla da mücadele etmek zorunda kalan Irak askerleri zaman zaman yaktıkları ateşte ısınmaya çalışırken, yorgunluk ve hastalık sebebiyle ayakta duramaz hale gelen bazı Irak askerlerinin yardımına ise arkadaşları koşuyor.


Cepheden ancak Irak Kızılayı'nın elinde bulunan uydu telefonuyla yakınlarıyla irtibat kurma fırsatı bulan bir Irak askerinin sözleri, operasyonun henüz bitmediğini gösteriyor. Irak askeri, görüştüğü ailesine bir ay daha Felluce'deki görevinin devam edeceğini söylüyor.
Araçların altı ve benzin deposunu kontrol eden ABD askerleri konvoya kendi eskortluklarında Felluce'ye getiriyor.


Sanayi ve Şüheda bölgelerinden geçen yardım konvoyu, yolda vurulmuş binalara, camilere ve yakılmış araçlara şahitlik ediyor.


Yardımları, hiçbir yere uğramadan Felluce Kızılay ofisine teslim eden görevliler, daha sonra sokaklarda yardım çağrısı yaparak dolaşıyor.


ABD kontrolünde olan bölgelerde sokaklara kadar girip hoparlörle ilaç ihtiyacı olanları arayan Irak Kızılay'ı ambulansları, ilaçtan çok Felluce'dan kaçmak isteyenlerin taleplerine cevap veriyor.


Ambulansı görünce yanlarında götürebilecekleri küçük eşyaları alıp koşan Felluceliler, kurtuluş ümidi olarak gördükleri ambulanslara biniyorlar.


ABD ordusu önderliğindeki koalisyon güçlerinin ev ev yaptığı baskınlar sebebiyle zor günler geçiren ve yaralı esirlerin vurulduğuna şahit olan Felluceliler, kendilerini koruyabilmek için ise ilginç tedbirler almışlar.
Halen 40 bin kadar sivil bulunduğu tahmin edilen Felluce'de evlerini terk etmeyen aileler, beyaz bayraklar astıkları evlerinin duvarlarına İngilizce olarak yazdıkları "Aile var" (There is Family) pankartlarıyla korunmaya çalışıyorlar.


Ancak Felluceliler, bu yazıların da kendilerini korumadığını söylüyor. Felluceli bir kadın evde sadece kendisinin ve çocuklarının bulunmasına rağmen ABD tanklarının duvarı yıkıp içeri girdiğini belirterek "Biz direnişçi değildik ama evimize tankla girdiler. Kendimizi zor kurtardık" dedi.
Cesetlerin kokmaması için evlerin bahçelerine gömüldüğü bilinen Felluce'de hayatını yeni kaybetmiş sivillerin cesetleri ise halen gömülmeyi bekliyor.

Evin bahçesinde üzeri örtülmüş cesetler, Kızılay ekipleri tarafından alınıyor.


Sokaklarda halen yaşları 3 ila 5 arasında değişen çocukların dolaştığı Felluce'de çatışma sesleri de eksik olmuyor.
Daha çok havan saldırılarının yoğun olduğu şehirde bir patlama ise İHA kameralarına yansıyor. Sesin ardından yükselen dumanlar, kentte koalisyon güçlerinin kontrolü tamamen ele geçiremediğini gösteriyor.

Casus uçaklarla havadan devamlı gözetlenen Felluce'de ev ev arama yapan ABD askerlerinin en büyük korkusu bubi tuzakları.


Çatışmaların izlerini taşıyan caddelerde, ABD askerlerine ait olan kullanılmış roketatarlar da dikkat çekiyor.


Direnişçilerin saklanmak için kullandıkları camileri de hedef alan ABD ordusu askerlerine ateş püsküren Felluceliler, askerlerin camilerde şarap içtiklerini ve ayakkabılarla camilere girdiklerini ileri sürüyorlar.


Camilere saygı isteyen Felluceliler, can güvenliklerinin bulunmamasından da şikayetçi. Askerlerin anonslar yaparak erkekleri camilerde toplanmaya çağırdığını eve ellerinde beyaz bayraklarla silahsız olarak camilere giden sivillerin üzerine ateş edildiğini söyleyen Felluceliler, hiç kimsenin can güvenliğinin bulunmadığını ifade ediyorlar.
Sanayi ve Şüheda semtlerinde kısmen kontrolü ele alan ABD ordusu önderliğindeki koalisyon güçleri, sokaklarda araçlı ve yaya olarak devriye görevi yapıyor. Bazı yolları trafiğe kapatan ABD askerlerine bu kontrol noktalarında tanklar eşlik ediyor.


Sokaklarda dolaşan çok az sayıda sivilin göze çarptığı şehirde ana caddeler ise tanınmayacak halde. Özellikle çatışmaların en şiddetli olduğu Sanayi semtinde camiler dahil ayakta kalan bina sayısı sınırlı.


ABD ordusundan yapılan açıklamada 8 Kasım'da başlayan "Hayalet Öfke" operasyonunda şu ana kadar yaklaşık 2 bin direnişçinin öldürüldüğü ve 54 ABD askerinin de çatışmalarda hayatını kaybettiği bildirilmişti. Çatışmalarda ölen Irak askerinin sayısı ise 9 olarak açıklanmıştı.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:21

İLGİLİ HABERLER