Gündem
  • 1.10.2008 01:02

FİLM, YÖNETMENİN SANATI MIDIR?..

Kanaltürk’te oyuncu Emre Karayel’in sunduğu ’Renkli Televizyon’ programına konuk olan Ezel Akay, sinema filmleri için ’Bu iş yönetmenin sanatıdır’ sözlerine itiraz etti.
Sinema filmine onlarca insanın emeğinin geçtiğine vurgu yapan Ezel Akay, sinemanın ’Hikaye anlatma sanatı’ olduğunun altını çizerek "Oyuncu da bir hikaye anlatıcısı, kameraman da müzisyen de hepsi kendilerince aynı hikayeyi başka türlü anlatıyorlar. Yönetmen dediğimiz kişi de bunları biraraya getiriyor ve oradan da yeni bir anlatı doğuyor. Anlatıcılık sanatı diyebiliriz hepsine. Bu kadar çok kişinin katkıda bulunduğu bir sanat dalının tek bir kişinin malı olması, bir kişinin adıyla anılması aslında doğru değil. O yüzden yönetmen değil de film anlatıcısı demek lazım o kişiye. Çünkü hiç bir şey yönetmiyor, herşeyi talep ediyor sadece..." dedi.
Sinemanın bir anlatı sanatı olduğunu söyleyen ve topluca yapıldığına değinen Ezel Akay, "Başka hiç bir sanat dalı yok bu kadar fazla sayıda insana icra edilen. Yönetmenin sanatıdır, diğerleri köledir, birer oyuncaktır falan diye düşünmüyorum" şeklinde konuştu.
KAYNAK: TELEVİZYONGAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:50

İLGİLİ HABERLER