Gündem
  • 8.10.2005 02:26

'GASBA CEZA İNDİRİMİ' TARTIŞMASI!..

Ceza hukukçuları ise gasp suçunun cezasında fiilen bir değişiklik olmadığına dikkat çekiyor.

Yeni Türk Ceza Kanunu’yla (TCK) daha önce gasbın 10 yıl olan ceza alt sınırı 6 yıla indirildi. Buna karşılık infaz süresi artırıldığı için gasp suçunu işleyenlerin cezaevinde yatma süresinde bir değişiklik olmadı. Eski TCK’ya göre 10 yıl ceza alan bir suçlu 4 yıl hapis yatarken, yeni yasaya göre 6 yıl ceza alanlar da 4 yıl cezaevinde kalmadan şartla tahliye olamayacak. Ancak geçiş dönemi nedeniyle yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Haziran’dan önce gasp suçunu işleyenler açısından çifte indirim imkanı doğdu. Bu kapsamda olan suçlular hem yeni yasanın getirdiği ceza indiriminden yararlanıyor hem de aleyhte kuralın geriye yürümemesi nedeniyle ceza infazındaki artırımdan etkilenmiyor. Böylece 10 yıl ceza alan bir gaspçı, yaklaşık 2 yıl 5 ay hapisle kurtuluyor. 1 Haziran’dan sonra gasp suçunu işleyenler ise yeni kanuna göre cezalarının 3’te ikisini çekmeden yani en az 4 yıl hapis yatmadan cezaevinden çıkamıyor.

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Bahri Öztürk, yeni ceza yasasıyla adam öldürme, yaralama gibi insan hayatına yönelik suçların cezasında ağırlaştırmaya gidildiğini söyledi. Öztürk, “Önceki yasaya göre bir insanın gözünü çıkaran 5 yıl, gözlüğünü gasp eden ise 10 yıl ceza alıyordu. Bu tür çarpıklıkların giderilmesi amacıyla yeni yasada ceza süreleri yeniden düzenlendi.” dedi. Bazı suçların cezalarının düşürülmesine karşılık cezaların infazında yapılan değişiklikle cezaevinde yatma süresinin artırıldığını hatırlatan Öztürk, özellikle gasp suçunda cezaevinde yatma süresi açısından eski yasayla yeni yasa arasında önemli bir fark olmadığını vurguladı.

Prof. Dr. Öztürk, “Eski yasada bazı suçların cezaları çok yüksekti. Astronomik cezalar veriliyordu; ancak İnfaz Yasası nedeniyle hapis cezalarının yüzde 40’ı çekildiği için verilen hapis cezasının yarısından fazlası iniyordu. Bu da cezaların caydırıcılığını, mahkeme kararlarının otoritesini zayıflatan bir durumdu. Yeni yasalarla bu konuda denge sağlandı.” dedi. Geçtiğimiz 1 Haziran’da yürürlüğe giren yeni ceza yasasıyla adam öldürme, yaralama gibi insana yönelik suçların cezasında artış yapılırken; gasp, örgüt üyeliği, zimmet, resmî belgede sahtecilik gibi bazı suçların cezalarında azaltmaya gidildi. Gasp suçunun 10 yıldan 20 yıla kadar olan cezası 6-10 yıla indirildi. Zimmet ve irtikap suçları hakkındaki cezanın alt sınırı 6 yıldan 5 yıla düştü. Resmî belgede sahtecilikte üst sınırı 8 yıl olan ceza 5 yıl olarak değiştirildi.

/Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:57

İLGİLİ HABERLER