Gündem
  • 24.4.2009 14:12

GÜL: İKİMİZİN ANLAYIŞI DA ÜLKELERİN ÇIKARINA

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Ermenistan arasında yapılan görüşmeler konusunda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birçok kez konuştuğunu belirterek, ''İkimizin de anlayışı şu: 'Yapılan çalışmalar, her iki ülkenin çıkarına yapılan çalışmalardır.' O açıdan herhangi bir sorun yok'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Bulgaristan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Bir gazetecinin, Türkiye-Ermenistan arasında yürütülen görüşmelere ilişkin sorusu üzerine Gül, konuyla ilgili daha önce açıklama yaptığını anımsattı.
Yapılan çalışmaların, ''yoğun diplomasi'' olduğuna dikkati çeken Gül, Azerbaycan ve Ermenistan ile çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan dışında da bölgede hareketlilik olduğuna işaret ederek, Rusya ve ABD'nin de yapıcı şekilde desteklerinin arttığını kaydetti.
Gül, bölgede daha gelişmiş iş birliği ve problemlerin çözümünü ümit ettiklerini ve tüm gayretlerin bu çerçevede olduğunu bildirdi.
Bir başka gazetecinin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile son gelişmeleri değerlendirip değerlendirmediklerini sorması üzerine Gül, kamuoyuna bu konuda yansıyan şeylerin doğru olmadığını, kaynağı belli olmayan haberlerin büyütüldüğünü söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Aliyev ile yakın zamanda birçok kez konuştuklarını ifade ederek, ''İkimizin de anlayışı şu: 'Yapılan çalışmalar, her iki ülkenin çıkarına yapılan çalışmalardır.' O açıdan herhangi bir sorun yok'' dedi.
Gül, ''Cumhurbaşkanı'nın görev süresi konusunda bir çalışmanız var mı?'' sorusunu yanıtlarken, bu konuda kendilerinin herhangi bir çalışması olmadığını, kararın TBMM'ye ait olduğunu ifade etti. Gül, ''TBMM hangi kararı verirse, o saygın bir karardır'' dedi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın, bugün 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda yapması beklenilen konuşmasına ilişkin bir başka soruyu yanıtlarken de Obama ile Türkiye'ye yaptığı ziyarette bu konuları çok geniş konuştuklarını, onun da bu bölgenin sorunlara vakıf olduğunu anlattı.
Obama'nın konuşmasının, Türkiye-Ermenistan arasındaki çalışmaları destekleyici istikamette olması gerektiğini kaydeden Gül, ''Onlar da yapıcı katkı veriyorlar bu sorunların çözümüne, Kafkasya bölgesinde daha iyi bir iklimin oluşmasına'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 22:46

İLGİLİ HABERLER