Gündem
  • 18.10.2006 00:15

BALYOZLU BAŞBAKAN KURTARMA OPERASYONUN TÜM AYRINTILARI

Başbakan, paniğe kapılan şoförü yüzünden, Türkiye tarihte görülmemiş bir koruma skandalına sahne oldu

Erdoğan dün Grup Toplantısı için Meclis'e giderken, aniden fenalaştı. Konvoy hemen istikamet değiştirdi ve Meclis yakınlarındaki Güven Hastanesi'ne geldi. Bu arada Erdoğan'ın baygın olarak bulunduğu aracın şoförü inanılmaz bir hata yaptı.

KORKUNÇ BİR HATA
Kurallar gereği, aracı asla terketmemesi gereken şoför, panikleyip aşağı inince, zırhlı Mercedes'in güvenlik programı devreye girdi ve kapılar anında kilitlendi. İşte bu an büyük bir panik başladı. Çünkü Başbakan baygın halde araçta mahsur kalmıştı.

GÖRÜLMEMİŞ ŞEY
Korumalardan bir bölümü, taşlarla camları kırmaya çalışırken, bir koruma da yakındaki bir inşaattan balyoz bularak aracın başına döndü. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'nın makam aracına peş peşe taş ve balyoz darbeleri inmeye başladı.

10 DAKİKA SÜRDÜ
Yaklaşık 10 dakika sonra şoför kapısının camı kırıldı. Buradan içeri girip diğer kapıları açan korumalar Başbakan'ı çıkartıp hazır bekleyen sedyeye bindirdi. Başbakan'ın balyozlu kurtarma operasyonu sırasında hastane önünde büyük telaş yaşandı.

Mercedes: Yedek anahtar olmalıydı
Mercedes-Benz Türk A.Ş'den yapılan açıklamada güvenlik sistemiyle donatılmış zırhlı araçlarda koruma kapıları kapattığında aracın içerideki kişinin korunması amacıyla kapılar otomatik olarak kilitlediği bildirildi.
Açıklamada 'Konvoydaki başka bir araçta, mutlaka yedek mekanik anahtar bulunması gerekirdi. Bu tür krizlerde aracın dışarıdan açılması mümkün olacaktır' denildi. 25 bin Euro'luk cam hemen sipariş edildi.

Skandal şoför yeğen çıktı!
Başbakan Erdoğan'ın Meclis'e giderken fenalaşarak Güven Hastanesi'ne kaldırılması sırasında makam aracını Harun Kandemir'in kullandığı belirlendi. Paniğe kapılarak aracın anahtarını içerde bırakıp dışarı çıkan Harun'un Başbakan Erdoğan'ın yeğeni olduğu bildirildi.

Emniyet: Şoför büyük hata yaptı
Yaşanan koruma skandalı ile ilgili bilgi veren Emniyet yetkilileri 'Makam aracını kullanan sivil şoförün araçtan inmesi büyük bir hata oldu. Arkadaşlarımızın aracın camını kırması doğru bir davranıştır. Ancak araç zırhlı olduğu için bu işlem zor olmuştur' dediler.

Tanıklar: Dişleri kenetlenmişti
Başbakan'ın hastaneye getirilişine şahit olanlar dişlerinin kenetlenmiş bir halde olduğunu ifade etti. Titrediği görülen Erdoğan'ın ilk sözlerinin 'Üşüyorum. Üstümü örtün' olduğu 'Emine Hanım'a haber verelim mi?' sorusuna ise 'Hayır' dediği öğrenildi.

Hipoglisemi şoku yaşadı
Erdoğan'ın aşırı yorgunluk ve oruca bağlı olarak kan şekerinin düştüğü, bir 'Hipoglisemi şoku' yaşadığı açıklandı. Güven Hastanesi Başhekim Yardımcısı Tevfik Ali Küçükbaş, Erdoğan hastaneye geldiğinde halsiz, bitkin ve bilincinin bulanık olduğunu söyledi.

KORKUTTU!
TAYYİP Erdoğan, dün her salı olduğu gibi partisinin grup toplantısına katılmak için Keçiören'deki evinden çıkarak, Meclis'e doğru yola koyuldu. Erdoğan, makam aracının içinde Meclis'te grubuna hitap edeceği konuşmasının notlarını inceliyordu. Bu sırada makam aracı Meclis'teki şeref kapısına yaklaştığında Başbakan rahatsızlanara şoförüne 'Yavaşla' dedi.

BİLİNCİNİ KAYBETTİ
ŞOFÖRÜN yavaşlamasından sonra Erdoğan bilincini kaybetti ve boynu önüne düştü. Bu gelişme üzerine koruması, makam aracının yönünü Meclis'e en yakın yer olan Güven Hastanesi'ne çevirdi. Bu sırada korumalar da hastaneyi arayarak, Başbakan'ın fenalaştığını ve acil olarak hastaneye getirildiğini bildirdi. Yol güzergahı değiştirildi, sirenler çalınarak hastane yolu tutuldu.

KAPILAR KİLİTLENDİ
ERDOĞAN'ın bilincini kaybetmesi üzerine panikleyen korumalar, Güven Hastanesi'nin bulunduğu sokağa ters yönden girdi. Sokakta park halindeki araçlara da çarparak Acil Servise gelen makam aracı durduğunda, korumalar Erdoğan'ı doktorlara teslim edebilmek için harekete geçtiler. Çalışır durumdaki arabadan korumalar ve şoförün hep birlikte inmesiyle makam aracındaki otomatik kilit sistemi devreye girdi. Bilinci kapalı olan Erdoğan, zırhı Mercedes'te kilitli kaldı.

BALYOZLA KIRILDI
BAŞBAKAN'ın uzanır vaziyette arka koltukta bulunduğu sol arka kapıya yönelen korumalar, kapıları açamayınca tam bir panik yaşandı. Önce yerlerdeki taşlara, 17 santim kalınlığındaki kurşun geçirmez cam kırılmaya çalışıldı. Bu yeterli olmayınca, hastanenin hemen yakınındaki bir inşaattan balyoz alındı. Bu sırada sokakta Erdoğan'ın korumalarının 'Doktor, doktor' feryatları yankılandı.
BİLİNCİ KAPALI
SEKİZ dakikada balyoz ve keskiyle sol ön kapıdaki camı kıran korumalar, daha sonra Erdoğan'ı sedyeyle doktorlara teslim etti. Korumaların Erdoğan'ı taşırken, ağzını açmaya çalışmaları dikkat çekti. Başbakan hemen, 3. kattaki Kardiyoloji Yoğun Bakım Ünitesi'ne kaldırıldı. Burada 8 kişilik doktor ekibi tarafından hemen kontrole alındı. Erdoğan'ın hastaneye getirilişini görenler, bilincinin kapalı olduğunu söyledi.

DEDİKODULAR YAYILDI
BU gelişmeler sırasında kulislerde, Erdoğan'ın kalp krizi geçirdiği, kan şekerinin düştüğü, tansiyonunun yükseldiği yönünde spekülasyonlar dolaşmaya yayıldı. İddialar, hastaneden yapılan, 'kan şekerinin düşmesine bağlı olarak hipoglisemi geçirdiği' açıklamasıyla yatıştı. Hastaneye kaldırıldığı için tüm programı iptal edilen Erdoğan'ın rahatsızlığının önceki gece başladığı belirtildi. Erdoğan'ın, AKP MYK'da son derece durgun olduğu öğrenildi.



 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:21

İLGİLİ HABERLER