Gündem
  • 30.1.2006 10:17

BELÇİKA ‘DERİN DEVLETİ’ 90 BİN TÜRK’Ü İZLEMİŞ

Gazetenin dünkü sayısında yayımlanan habere göre Belçika jandarması, 1996 yılında ‘Asi’ adıyla bir operasyon düzenledi. Suçluları ve uyuşturucu kaçakçılarını ortaya çıkarmayı hedefleyen operasyon çerçevesinde 90 bin 330 Türk vatandaşı gizlice izlendi. Jandarma, Türklere ait nüfus bilgilerini ve temyiz belgeleri yasal olmayan yollardan ele geçirdi.

İddiaya göre Türk resmi makamları operasyona yardımcı oldu. Operasyondan önce dönemin Belçika Jandarma Komutanı Tümgeneral Willy Deridder, Ankara’ya geldi. ‘Uluslarası uyuşturucu kaçakçılığı, terörizm ve organize suçlarla’ işbirliği anlaşması imzalamak için yapıldığı öne sürülen bu gezi, Belçika İçişleri Bakanı Johan Vande Lanotte ile Belçika Adalet Bakanı Bakanı Stefaan De Clerck’ten gizli tutuldu.

SORUŞTURMA AÇILDI

Gizli ziyaret kamuoyuna yansıyınca Bakan De Clerck, Belçika jandarması hakkında soruşturma başlatılması için talimat verdi. Bu talimat üzerine Belçika Meclisi adına, güvenlik kuvvetlerinin faaliyetlerini izlemekle görevli ‘Komite P’ ‘Asi Operasyonu’ ile ilgili araştırma başlattı.

Komite P tarafından başlatılan araştırmada; Türk yetkililerle yasa dışı bilgi alışverişi yapılıp yapılmadığı, jandarmanın, sorumlu bakanların ve yargının izni olmadan kendi başına hareket edip etmediği, operasyon sırasında, uyuşturucuyla mücadele adı altında, Türkiye muhalifleri hakkında hakkında bilgi toplanıp toplanmadığı araştırıldı. Çalışmalarını tamamlayan Komite P, 2001 yılında raporunu hazırladı. Ancak bu rapor kamuoyuna açıklanmadı.




Rapor kamuoyundan gizlendi

RAPORUN açıklanmasını 1993-1996 yılları arasında Komite P’nin başkanlığını yapan Freddy Troch engelledi. Dah sonra yayımlanan raporda Belçika jandarması aklandı. Komite P, jandarma’nın gizli takibinin siyasi bir yönünün bulunmadığını, Türklerin vatandaşlık haklarını ihlal etmediğini savundu.




Fehriye’nin hakimi özel olarak atandı

KOMİTE P’nin eski Başkanı Freddy Troch, yıllar sonra terörist Fehriye Erdal’ın yargılandığı Brugges Ceza Mahkemesi’nin başkanlığına atandı. Erdal davasına bölge hakimlerinin bakmak istemediği, Yargıç Troch’un ‘Asi Operasyonu’ nedeniyle Türkleri çok iyi tanıdığı için Fehriye Erdal davasına ‘özel olarak’ atandığı ileri sürüldü.

(AKŞAM)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:08

İLGİLİ HABERLER