Gündem
  • 29.7.2014 10:36

Çözüm sürecinde son aşamaya gelindi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kurulacak yeni hükümetin öncelikli gündemi çözüm sürecine ilişkin yeni yol haritası olacak. Edinilen bilgilere göre hükümetin açıklayacağı yol haritasında, İngiltere'deki İRA sürecinden de yararlanılacak. Psikolojik ve sosyal destekler konusunda ise Vietnam savaşından sonra ABD'li askerlerin yaşadığı problemlerin çözümünde kullanılan yöntemler araştırılıyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın koordinatörlüğünde hazırlıkları yapılan çalışma kapsamında atılacak başlıca adımlar şöyle sıralanıyor:

UYUM PROGRAMLARI
Silah bırakıp Türkiye'ye dönen, suça karışmamış PKK'lar için uyum programları düzenlenecek. Dağdaki şartlardan sonra şehir hayatına uyumları için hem psikolojik hem de sosyal destek verilecek. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı devrede olacak. Suça karışmış örgüt üyeleri ve yöneticilerine ise adres olarak Avrupa veya başka ülkelerde yaşama imkânı getirilecek. Türkiye'ye dönen örgüt mensuplarından eğitimlerine devam etmek isteyenlere de destek verilecek.

TOKİ DEVREDE OLACAK
İş kurabilmeleri için öncelikle meslek edindirme kursları devreye sokulacak. Bu kursları bitirenler kendi işlerini kurabilmeleri için mikrokredi uygulamalarından yararlandırılacak. Ayrıca "toplum yararına çalışma programı" kapsamında iş imkânı verilecek. Barınma ihtiyaçlarının karşılanması konusunda ise TOKİ devrede olacak. TOKİ'nin yoksul kesimler için yaptığı sosyal konutlardan uzun vadeli taksitlerle dağdan inenlerin yararlanması sağlanacak. Mahmur'dan gelenler arasında Türk vatandaşı olmayanlara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkı verilecek.
Yücel KAYAOĞLU / TÜRKİYE GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:55

İLGİLİ HABERLER