Gündem
  • 7.4.2007 06:35

PENTAGON'DAN ŞOK EDEN GİZLİ RAPOR: IRAK SAVAŞI'NDA İNANILMAZ BİR YALAN DAHA!..

Washington Post’un ele geçirdiği bir Pentagon raporu, Irak işgalinin gerekçesi olarak gösterilen Saddam-El Kaide bağlantısının mevcut olmadığını ortaya koyuyor. Savaşın diğer gerekçesi olan kitle imha silahları da bulunamamıştı.

PENTAGON tarafından kısa bir süre önce yayınlanan rapora göre, Irak’ın idam edilen eski lideri Saddam Hüseyin ile İslamcı terör örgütü El Kaide arasında bağlantı bulunamadı. Böylece, Irak’a ABD askeri müdahalesini haklı çıkarmak için öne sürülen nedenler arasında sayılan Irak’ın nükleer silah üretmeye çalıştığı, kitle imha silahlarına sahip olduğu tezlerinden sonra, Saddam’ın El Kaide bağlantısı da resmen yalanlanmış oldu.

Haberi birinci sayfada manşetten veren Washington Post gazetesi, Irak’ın devrildikten sonra idam edilen lideri Saddam ile El Kaide terör örgütü arasında bağlantı olmadığının ortaya çıktığını yazdı. Gazetenin internet sitesindeki haberine göre, ABD’nin Irak’a müdahale ettiği 2003’ten sonra Irak’ta bulunan ve ele geçirilen resmi belgelerle Saddam’ın sorgularının, eski Irak yönetiminin El Kaide ile doğrudan işbirliği yapmadığını ortaya koyduğu belirtildi. İki taraf arasındaki ilişkinin sınırlı kaldığı da raporda yer alıyor.

Rapora göre, Irak’ın işgali ve Saddam’ın devrilmesinden sonra ele geçirilen belgeler, Pentagon ile CIA’nın Mart 2003’ten önce topladığı ve Irak hükümetinin El Kaide ile önemli temasları olmadığına ilişkin bilgileri doğrular nitelikte. Haberde ayrıca, raporda bu tezin, Saddam ile eski Baas rejiminin üst düzey yetkililerinin sorguları sırasında da doğrulandığı vurgulandı.

Rapor, Başkan George Bush’un Irak’a savaşı haklı çıkarmak için öne sürdüğü önemli argümanları çürütüyor. Savaşın önde gelen destekçileri arasında yer alan Pentagon’un üst düzey eski yetkililerinden Douglas Feith’in, CIA’nın görüşünü görmezden geldiği de belirtiliyor.

Feith, Irak rejimi ile El Kaide arasındaki ilişkilerin eski olduğunu belirten raporunu, Eylül 2002’de Başkan Yardımcısı Dick Cheney’e vermişti. 2003’ten beri Amerikan gizli servisi üyeleri, Beyaz Saray’ı, kendileri tarafından toplanan istihbaratları göz ardı edip Irak’a savaşı haklı çıkaracak türden bilgileri kullanmayı tercih etmekle suçluyor.

CHENEY’YE SÜRPRİZ

Raporun yayınlanması, Cheney’in aşırı sağcı sunucu Rush Limbaugh’un radyo programına çıkarak, daha savaş açmadan önce, El Kaide’nin Irak’ta Ebu Musab el Zarkavi liderliğinde faal olduğunu ileri sürdüğü güne denk geldi. Programda Cheney, "Irak’ta El Kaide faaliyetteydi ve bizim Irak’a saldırmamızın bir nedeni de buydu" dedi. El Zarkavi, geçtiğimiz Haziran ayında Irak’ta öldürülmüştü.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:25

İLGİLİ HABERLER