Yaşam
  • 29.10.2008 00:10

HACILARIN EŞYALARINI PTT TAŞIYACAK

Hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklara giden vatandaşların eşyalarının karayolu ile taşınabilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve PTT tarafından ortak bir protokol imzalandı. Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen imza törenine, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Gümrük Müsteşarı Dr. Mehmet Emin Zararsız, PTT Genel Müdürü Osman Tural ve Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Paul Doany katıldı. Protokol imzalanmadan önce konuşan Bardakoğlu, Türkiye'nin hac organizasyonlarında en iyi ülke olduğunu söyledi. Yaptıkları ortak anlaşmanın hiç bir kar amacı taşımadığını söyleyen Bardakoğlu, "Bunu yaparken ticareti değil, hacılarımızın manevi kazanımlarını öngördük. Hacılarımız, eşya naklinde ciddi sıkıntılar yaşamaktaydı. Bu konuda ne yapılabilir diye önceden düşünüyorduk. PTT de bu kaygıya sahip olduğu için ortak bir karar aldık. Biz hacılarımızın daha çok ibadetle zaman geçirmesini istiyoruz. İbadet zamanında akıllarının
eşyalarında kalmasını istemiyoruz. Hacılardan orada alınan eşyalar, hacıların evlerine rahat ve güvenilir biçimde PTT tarafından ulaştırılacak. Orada bunun için özel ekipler oluşturduk. Bizim yaptığımız çalışma, İslam dünyasında ilk kez gerçekleşti. Yanlız zemzem konusunda taşımacılık yapılmayacak. Bu konuda Suudi Hükümeti hacıların zem zem suyunu kendilerinin taşımasını öngördü" diye konuştu.
Hacda haberleşme alanında da bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Bardakoğlu, Türk Telekom ile de bu konuda anlaştıklarını belirtti. Bardakoğlu, "Türk Telekom ve Suudi Arabistan ile 'Mobil telefon' adı altında bir anlaşma yaptık. İsteyen hacılar, Türk Telekom'dan 'Hac Kart' adı verilen 40 kontörlük kartları alabilecek. Bu kart, oradaki ortama göre daha ucuz olacak ve Suudi Arabistan'da da kontör yüklenebilecek" dedi.
Gümrük Müsteşarı Zararsız ise, amaçlarının ibadetlerini daha rahat yapmaları olduğunu dile getirerek, hacıların eskisi gibi gümrükte sıkıntı yaşamayacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve PTT tarafından, kutsal topraklara giden hacıların eşyalarının karayolu ile taşınmasını öngören protokol imzalandı. Bardakoğlu ve beraberindekiler yapılan protokolün hayırlı olmasını diledi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:53

İLGİLİ HABERLER