Gündem
  • 26.5.2013 17:31

Haliç'in çamurundan Türkiye’nin ilk temalı parkı doğdu

Eyüp’te 600 bin metre kare alan üzerine inşa edilen ve Türkiye’nin ilk temalı parkı olma özelliğini taşıyan Vialand kapılarını açtı. Açılış törenine Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra İçişleri Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile çok sayıda kişi katıldı.

Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan, Vialand Tema Parkı’nın bulunduğu alanın geçmişte taşocağı olduğunu belirterek, Haliç’in temizlenmesi sürecinden bahsetti. Erdoğan, “Haliç’ten buraya adeta petrol boru hattı gibi hat döşediler. O çamur buraya kamyonlarla taşınmadı. Adeta ham petrol pompalar gibi sıvı balçık çamuru pompaladılar. O çamur buraya toplandı. 650 bin metre karelik alan üzerinde 600 bin metre karesi bu projenin alt yapısını oluşturmaktadır” dedi.

Projenin maliyetinin 650 milyon dolara mal olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, “Henüz biraz eksiğimiz var. Bu eksikleri de kısa sürede yüklenici firma bitirecek. Burada bu proje birçok şeyin de değişmesine vesile oluyor. Kentsel dönüşüm değişim de burada bölgede başladı. 15 gün kadar önce bu bölgede yıkımlar yaptık. Ama bu yıkım kavgalı gürültülü bir yıkım değildi. Tam aksine bu çevrede oturan benim vatandaşlarım güle oynaya yıkımın bizim için zeminini hazırladı. Buradan Türkiye’nin değişik yerlerinin de adımlarını attık. O gün yaklaşık 35 bin civarında binanın yıkımını yaptık” diye konuştu.

“Biz sefalet sahnelerine razı olamayız. Yıkık, dökük virane alanlar bize yakışmaz” diyen Erdoğan, çocukluğunu yaşayamamış olanların açılışı yapılan Vialand’da çocukluğunu yaşayacağını anlattı. Erdoğan, “Zaman zaman öyle günler olmalı ki o günlerde de ücretsiz bazı uygulamalar da yapılmalı. Çünkü birbirimizle dayanışmamızın ruhunda bu var” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında dün Hatay Reyhanlı’ya yaptığı ziyarete de değinerek, “Dün Hatay’daydım. Orada Hatay’da 51 kardeşimiz şehit edildi. Fakat orada ben tüm ailelerin o mütevekkil halini gördüm. Fakat tüm bunlara rağmen biz terörle mücadelede her zaman dikkatli olacağız, birbirimizi Allah için seveceğiz. Biz Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i, Gürcü’sü, Abaza’sı, asla birbirine ayrı düşmeyeceğiz. Bizde dinsel milliyetçilik olmayacak. Bizim aramıza siyasi mezhepçilik sokanlara biz her zaman uzak duracağız. Bizim aramıza siyasi etnisiteyi sokanlara biz her zaman uzak olacağız. İster siyasi Türkçülük, ister siyasi Kürtçülük, ister siyasi Lazçılık olsun, şu olsun bu olsun biz hepsinden uzağız. Bizim için önce insan. Biz buna bakacağız” dedi.

Açılış töreninin ardından Erdoğan, Vialand Tema Parkı’nı gezdi.

(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:00

İLGİLİ HABERLER