Gündem
  • 11.1.2016 10:17

Himmet vurgununun boyutu 3 milyar lirayı aşmış

Fetullahçı Terör Örgütü'nün finans ağı ağır darbe alırken, savcılık dosyasına giren usulsüz uygulamalara ilişkin mali kaynaklara yönelik kapsamlı bir operasyon için düğmeye basıldı. FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması ana davası soruşturması kapsamında farklı illerde devlete sızarak "himmet" toplayan, ihalelere usulsüzlük karıştıranlar bir bir deşifre oldu. Örgüte doğrudan kaynak sağlayan holdinglere yapılan operasyonların ardından vakıflar, 20 hastane, üniversiteler ve bunlara bağlı 25 teknokentte yürütülen para trafiğine ilişkin çarpıcı tespitlere ulaşıldı. Yapılan incelemelerde usulsüz kullanılan faizsiz krediden hibe desteklerine, teşviklerden müteahhitlere avantajlara kadar vurgunun boyutu 3 milyar lirayı buluyor. 

YENİ BULGULAR 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Terörle Mücadele Şubesi'nin yürüttüğü soruşturmada Koza Holding şirketlerinin uluslararası bağlantıları konusunda da önemli bulgulara ulaşıldı. Koza Grubu'na ilişkin bilirkişi raporu ışığında derinleştirilen soruşturmada savcılık dosyalarına yansıyan bazı örnekler ve belirlemeler şöyle: 
İPOTEK OYUNU İLE KREDİ: 17 Aralık sonrası hastane, üniversitelerdeki inşaat işlerinde paralel örgüte yakın müteahhitler lehine düzenlemeler yapıldı. Bazı araziler haksız yere ipotek kapsamına alınarak kredi imkânı sağlandı. Bakanlık, belediye mevzuatlarına aykırı şekilde ucuz maliyet ile çekilen krediler başka yerlerde örgütün çıkarları için kullanıldı. 
20 HASTANE SÖZLEŞMESİ İPTAL: Örgüte finansal destek sağladığı tespit edilen 20'ye yakın hastane Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamından çıkarıldı. Bu yolla da yaklaşık 500 milyon lira gelir elde ettiği belirtiliyor. 
MÜTEAHHİTLERE AVANTAJ: İhalelerde kira garantisi yoluyla örgüte yakın müteahhitler lehine avantajlar sağlandı. Bazı teknokentlerde üst kullanım hakkı yoluyla kullanılan milyarlarca lira kredi paralel yapıya aktı. Yine KOSGEB gibi kurumlar üzerinden sahte fatura verilerek hibe desteklerinden yararlandırıldı. Anadolu'da sanayisi güçlü illerde bu yolla bine yakın şirkete teşvik verildi. 
İZAH EDİLEMEYEN PARA HAREKETLERİ: İzah edilemeyen para hareketleri takip ediliyor. Bazı kurumlar şirketleri korumak için delil karartmaya çalıştı. 
USULSÜZ HİBELER: Halk eğitim, sosyal yardım, kültür vakfı gibi isimlerle kurulan dernekler aracılığıyla usulsüz hibeler alındı. 

EMNİYET'TE ÖZEL EKİP
Örgütün para transferlerini takip için Emniyet Müdürlüğü bünyesinde özel bir ekip oluşturuldu. Transferlerin kurulan paravan şirketler üzerinden gerçekleştirildiği belirlendi. Örgütün, iş dünyasına yönelik baskı oluşturduğu, bazı kamu kurumlarında temsilcileri kullanarak firmalara ceza kestiği de raporlara yansıdı. Emniyet kaynakları, sadece son dosyada yer alan usulsüz işlemlerin yaklaşık 3 milyar lirayı bulduğunu belirtiyor.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:47

İLGİLİ HABERLER