Ekonomi
  • 29.7.2009 00:13

İETT BORÇLARINA TOPBAŞ'TAN SAVUNMA...

İETT'nin bütçesindeki açıklarla ilgili bir soru üzerine Topbaş, şartlarının daha müsait olması nedeniyle İkitelli-Olimpiyat Stadı arasındaki metro inşaatının İETT tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Bu yatırımın yaklaşık 1 milyar 300 milyon dolar civarında olduğunu ve bunun için uzun vadeli kredi imkanları kullanılarak borçlanıldığını dile getiren Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Kendi öz kaynaklarınızla devletin yapmadığı metro inşaatlarını yapmanız mümkün değil. Hele toplu taşıma bedellerini artırarak da bunu yapamazsınız. Ancak uzun vadeli kredilerle olabilir ki bu metro inşaatını ve devam eden diğer inşaatlarımızı da Avrupa Yatırım Bankası'ndan 700 milyon Avro, Fortis Bankası konsorsiyumundan 751 milyon Avro, Fransız Kalkınma Ajansı'ndan 120 milyon Avro aldık ve bunları kullanarak şu anda bu yatırımları yapıyoruz. Bunlar uzun vadeli ve çok düşük faizli krediler. İETT'nin borçlanması ve borçları, metro yatırımlarından kaynaklanıyor. Borçlanma limitleri daha doğru bulunduğu için İETT üzerinden yaptık.''

Topbaş, belediyenin iştiraklerinden İGDAŞ ve İDO'nun özelleştirilmesiyle ilgili olarak da, BİT'lerin kamusal kimliğinden çıkarılarak özelleştirilmesinin yasal zorunluluk olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz bazı şirketlerimizden başlayarak bunu adım adım yürütmeyi düşünüyoruz. Ama gerçek değerini bulduğumuz takdirde. Gerçek değerini bulmadığımız takdirde bu adımı zaten atmıyoruz. Burada halka açma var, blok satışlar var. İDO ve İGDAŞ, daha sonra da diğer şirketlerimizde bunları düşünebiliriz. Arzu ettiğimiz buradan iyi bir sonuç alabileceğimiz, güvenebileceğimiz iyi bir işletmeye ki zaten böyle yatırımı olacak firmalar mutlaka güvenilirdir. Zaten biz de takibini yapacağız'' dedi.

İyi bir değer ortaya çıktığında gerçekleştirilecek satıştan elde edilen kaynağı ulaşım yatırımlarında kullanacaklarını ifade eden Topbaş, şirketlerin değer tespitinin yapıldığını ancak bunu açıklamayacağını söyledi.

Topbaş, ''Beklentilerim yüksek. Bir mal satıcısı, malının değerini hemen söylerse olmaz. Piyasayı bir görelim bakalım. İyi bir tüccar olmak istiyoruz. İyi bir para bulursam satarım. Ucuza da gitsin istemeyiz. Bu bir değer. İstanbullular'ın kaynağını ucuza satmayız'' diye konuştu.

Satış için zamanlama olarak ''en iyi zaman'' değerlendirmesinde bulunanların olduğunu, İstanbul'un ekonomik krizden bir miktar etkilendiğini ancak gayrimenkul satışlarında bir düşüş olmadığını dile getiren Topbaş, ''Şu anda bir miktar gelişme, bir takım açılım hissedilmekte. Bunu yatırımcılar fırsat bilecek. Hemen bu işte olmak isteyecekler. Çünkü bir müddet sonra ekonomik göstergelerde düzelme olduğu zaman da zaten almaları mümkün olmayacak. Biz de satarken iyi bir rakam bulmak istiyoruz. Ucuza vermeyiz. Niye verelim? Elimizden çıksın diye bir derdimiz yok'' dedi.

Kadir Topbaş, 1/100.000'lik planlarda Silivri'ye İstanbul'un 3. havaalanı projesinin yer aldığını, ancak bunun realize edilmesinin Ulaştırma Bakanlığına ait olduğunu söyledi.

Başkan Topbaş, Marmaray projesinin bitmesinin ardından da Harem'in mevcut fonksiyonunun azalacağını ve o zaman iskele fonksiyonu dışında Haydarpaşa'daki büyük projenin devamı olarak bu bölgeye kültür merkezi ve opera binası yapmak istediklerini kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:03

İLGİLİ HABERLER