Ekonomi
  • 1.8.2018 22:49

İki bakana yaptırım kararı doları uçurdu

Yaptırım kararı sonrası dolar 5 lirayı aştı

ABD'nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yönelik yaptırım kararı sonrası dolar/TL uuslararası piyasada 5 TL'nin üzerine çıktı.

Bugunü 4.91-4.93 seviyesinde dalgalanan dolar/TL, akşam saatlarinde uluslararası piyasada 5 TL'nin üzerine çıkarak rekor tazeledi.

Küresel Magnitsky Yasası

ABD'den gelen yaptırım kararı öncesinde, Bloomberg'in internet sitesinde yayımlanan bir haberde ABD'nin Türkiye'de ekonomik yaptırım uygulayacağı kişilerin ve kurumların listesini hazırladığı bildirilmişti.

Habere göre, yaptırımlar için Rusya hükümeti ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın iş adamları için yürürlüğe sokulan uygulamalar model alındı.

Bloomberg'in haberinde, ABD'nin Türkiye'deki bazı kişilere ve kurumlara 2016 tarihli Küresel Magnitsky Yasası kapsamında yaptırım uygulayacağı belirtildi.

Söz konusu yasa, ABD hükümetinin dünyada yolsuzluk ya da insan hakları ihlallerine karıştığı gerekçesiyle bireylere, şirketlere ya da diğer kurumlara yaptırım uygulamasına olanak tanıyor.

Bu kapsamdaki yaptırımlar, bu kişi, kurum ya da şirketlerin ABD'deki varlıklarına el konulması, seyahat yasağı ve ABD'li şirketlerle iş yapmasının yasaklanması gibi kısıtlamaları içeriyor.

Merkez Bankası faizi sabit tutmuştu

Daha önce kurun yükselişinde ayrıca Türkiye'deki bazı gelişmelerin de etkili olduğu yönünde yorumlar yapılmıştı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu geçen hafta yaptığı toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 17.75'te sabit tutmuştu.

Karar piyasaların beklentilerinin aksi yönündeydi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya dün yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,4'ten yüzde 13,4'e yükselttiklerini açıklamıştı.

Türkiye'de enflasyon Temmuz ayı itibarıyla yüzde 15,39 ile son 14 yılın en yüksek seviyesinde.

Güncellenme Tarihi : 1.8.2018 23:27

İLGİLİ HABERLER