Sağlık
  • 7.6.2006 00:37

İLAÇ ALIRKEN BUNLARI İÇMEYİN

İlaç alırken süt, çay meyve suyu içmeyin

İlaçla birlikte alınan sebzeler, kahve, çay ve meyve suları ilaçların tesirlerini ya azaltıyor ya da hızlandırıyor. Etkiyi azaltanların başında kafein birinci sırada.



Yan etkileri neler?
Hastalıkların tedavisinde büyük dayanağımız olan ilaçları, öncelikle doktor önerileri doğrultusunda almak gerekiyor. Hangi ilaç kullanılırsa kullanılsın tedavinin daha etkili biçimde gerçekleşmesini sağlayacak önemli birtakım noktalar bulunuyor. İlaçların etkilerinin yanı sıra bazı yan etkilerinin de olabileceği bilinmelidir. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Dahiliye Uzmanı Dr. Ali Kaya ilaç kullanım klavuzu ile ilgili şu bilgileri verdi. "Antibiyotik türü ilaçlar: Bunlar genellikle aç veya tok karnına içilebilen ilaçlardır. Ancak bazı türlerinin aç karnına alınması gerekir. Örneğin Makrolid grubu antibiyotikler.

Her gün aynı saatte
Etken maddesinin sonu (-misin) ile bitenler; Azitromisin, Eritromisin, gibi, aç karnına alınmalıdır. İlaç günde kaç kez alınacaksa bu, eşit aralıklarla olmalıdır. İ stenen etkiyi gösterebilmeleri için kanda belirli bir seviyede olmaları gerekir. Bu ilacı eşit aralıklarla almakla mümkündür. Günde 3 kez alıcaksa 8 saat ara ile, 4 kez alınacaksa 6 saat ara ile, 2 kez alınacaksa 12 saat ile, 1 kez alınacaksa her gün aynı saatte alınmalıdır.

En iyi su ile içmek
Şurup bile içmiş olsanız üzerine dolu bir bardak su mutlaka için. Alınan ilacın etkili olabilmesi için, mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir. İlaçla bereber içeceğiniz bir bardak su, bu çözünmeyi kolaylaştıracak, kana karışmayı hızlandıracak ve etkisi hızlanacaktır.

Antibiyotiklere dikkat
İlaç şifa kaynağıdır, ama şifa yeteneği sizin kullanımınızla doğrudan ilgilidir. ilaçları size özel olarak önerilmemişse asla bölmeyin ve bütün olarak yutun. Ülkemizde antibiyotikler doktor kontrolü olmadan adeta soğuk algınlığı ve grip ilacı gibi kullanılmaktadır. Bu son derece yan lış bir yaklaşımdır, dikkat edilmesinde fayda vardır. Ağrı kesici - Ateş düşürücü ilaçlar : Bunlar genellikle tok karnına alınmalıdır. Zira bir çoğu mide iç zarı üzerine tahriş edici etkiye sahiptir. Dolu mide ile alındıklarında yan etkileri en aza iner. En azından bir bardak su ile alınmalıdır. İlaçları asla susuz olarak içilmemelidir. Ayrıca ilaçlar herhangi bir sıvı ile alınmamalıdır. Çünkü etken maddeler farklı tesir edebilir.

Hapı yutun
İlacı çiğnemeden yutun. Birçok ilaç tablet şeklinde olup üzerleri şeker (drajeler) veya film (film tabletler) kaplanmıştır. İlacın etken maddesi ya mide ortamında bozulup etkisini kaybetmektedir veya mide mukozasını (iç zarı) tahriş edici özelliktedir ya da mideden emilimi kötüdür. O nemidede dağılmadan doğruca bağırsağa aktarılmalıdır.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:00

İLGİLİ HABERLER