Eğitim
  • 13.2.2013 15:32

İlk ve ortaöğretimde derslerde değişiklik

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İngilizce, fen bilimleri, fizik, kimya biyoloji ve matematik derslerinin bazı sınıflara ait programlarının güncellendiğini bildirerek, ''Daha iyi öğretmek için daha az ve öz ancak gerçekten hayatla ilişkili bilgi ve beceri, değer ve tutumlara odaklanmak zorundayız'' dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) düzenlenen ''İlköğretim ve Ortaöğretimde Bazı Derslerin Öğretim Programlarının Güncellenmesi'' konulu basın toplantısına, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altınbaşak, MEB Müşteşarı Emin Zararsız, Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk ile diğer ilgililer katıldı.
Konuşmasına, ''Protokol konuşmalarının hitap kısmında hep zorlanıyorum'' diyerek başlayan Bakan Avcı, yine yazılı bir metin okuyacağını, Emin Karip'in de salonu kontrol ederek, uyuyanları sayacağını söyleyerek espri yaptı.
Bakan Avcı, bilim ve teknolojideki gelişmelerle bireylerin, toplumum ve ekonominin ihtiyaçlarındaki değişmelerin öğretim programlarının gözden geçirilmesini zorunlu kıldığını vurgulayarak, 2005'te yapılan köklü bir değişimle yapılandırmacı bir anlayışa doğru zihinsel dönüşümün başladığını söyledi.
Zorunlu eğitimin liseleri de kapsayacak şekilde düzenlenmesinin, ilkokul, ortaokul ve liselerin öğretim programlarının 12 yıllık zorunlu eğitim hedefleri kapsamında gözden geçirilmesi ihtiyacını doğurduğunu belirten Avcı, ''Öğretim programlarının, farklı ilgi, ihtiyaç, yetenek ve potansiyellere sahip öğrencilerin öğrenme ve gelişim ihtiyaçlarını karşılaşacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir'' diye konuştu.
2005'teki sadeleştirmeye rağmen öğretim programlarının bugün hala gereğinden fazla yoğun olduğuna işaret eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Her şeyi öğretmeye çalışırken bilgileri yoğunlaştırılmış biçimde yükleme sebebiyle birçok öğrencinin öğrenmesinde güçlükler oluşmaktır. Daha iyi öğretmek için daha az ve öz ancak gerçekten hayatla ilişkili bilgi ve beceri, değer ve tutumlara odaklanmak zorundayız. Ancak öğretim programlarının içeriğinin sadeleştirilmesi ve seyreltilmesinde titiz bir çalışmayla ölçülü ve kademeli sadeleştirme ve seyreltme yapılmasına özen gösterilmiştir.''
Öğretim programlarının revize edilmesi çalışmaları kapsamında 35 üniversiteden 86 akademisyen ve 28 öğretmenin katılımıyla 230 toplantı, 24 panel düzenlendiğini anlatan Avcı, çalışmalar neticesinde güncellenen öğretim programlarına ilişkin şu bilgileri verdi:
''İlköğretim kurumları İngilizce 2-8. sınıflarla fen bilimleri 3-8'inci sınıflar, ortaokul matematik 5'ten 8'e kadar, ortaöğretim fizik 9, 10, 11 ve 12'inci sınıflar, ortaöğretim kimya 9, 10, 11 ve 12'inci sınıflar, ortaöğretim biyoloji 9, 10, 11 ve 12'inci sınıflar, ortaöğretim matematik 9, 10, 11 ve 12'inci sınıflar.
Güncellenen öğretim programları kademeli olarak uygulamaya konulacak. Güncellenen öğretim programlarının ilk uygulamaları, 2013-2014 eğitim öğretim yılında başlayacak. Yani önümüzdeki yıl.''

-''Bilimsel, teknolojik ve toplumsal gelişmeler dikkate alındı''-

Bakan Avcı, güncellenen tüm öğretim programlarında, kazanımlar ve içeriklerin sadeleştirildiğini söyledi.
Öğretim programlarının giriş bölümündeki açıklamaların sadeleştirildiğini, kazanımların daha kolay okunabilir ve algılanabilir şekilde düzenlendiğini belirten Avcı, kazanımların 12 yıllık zorunlu eğitim süresi dikkate alınarak, öğretim kademeleri ve sınıflar düzeyinde gözden geçirildiğini kaydetti.
Bakan Avcı, ''Kazanımlar bilimsel, teknolojik ve toplumsal gelişmeler dikkate alınarak güncellenmiştir. Kazanımlarla günlük hayat ilişkisi güncellenmiştir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin aktif olarak kullanılabileceği konu ve kazanımlar vurgu yapılarak, z kitap, etkileşimli tahta gibi uygulamalar için zemin oluşturulmuştur'' dedi.
Matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinde 9 ve 10. sınıfların temel düzey olarak düzenlendiğini dile getiren Avcı, tüm öğrencilerin temel matematik ve fen bilimleri becerilerini kazanmalarını sağlayacak esnek bir yapı oluşturulduğunu söyledi.
Avcı, kazanımların, bilişim teknolojilerinin öğretim uygulamalarıyla bütünleştirilmesini sağlayacak ve analitik düşünme becerileriyle 21. yüzyıl becerilerini geliştirecek şekilde düzenlendiğini; içerik okuma, algılama ve uygulamayı kolaylaştıracak, uygulayıcılara esneklik sağlayacak şekilde sadeleştirildiğini bildirdi.
Öğretim programlarının hayata geçirilmesinde en büyük sorumluluğun öğretmenlere düştüğüne dikkati çeken Avcı, Bakanlık olarak öğretmenlere daha çok inisiyatif vererek, daha başarılı olacaklarına inandıklarını ve onlara güvendiklerini kaydetti.

Soruları yanıtladı
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, güncellenen öğretim programlarına ilişkin önümüzdeki günlerde bazı sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcilerinin katkılarının alınacağını bildirdi.
Bakan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı'nda düzenlenen ''İlköğretim ve Ortaöğretimde Bazı Derslerin Öğretim Programlarının Güncellenmesi'' konulu basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
25 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı'nda müşavir olarak görev yaparken, dönemin müsteşarı Prof. Dr. İhsan Sezal'ın odasına gittiğini anlatan Avcı, çok yorgun görünen Sezal'a bunun nedenini sorduğunda, Sezal'ın kalın bir kitabı göstererek, bunun biyoloji programı olduğunu, 3 aydır Talim Terbiye Kurulu'nda bu programdan 30 sayfayı eksiltmek için çalıştığını ancak sadece 20 sayfa eksiltebildiğini söylediğini belirtti.
''Bu yeni programı, İhsan Sezal görse çok sevinirdi'' diyen Avcı, ''Evet biraz vakit aldı 25 sene aldı ama Talim Terbiye Kurulumuz bunu bu hale de getirdi. Bunu hem İhsan Sezal'a hem Hasan Pulur'a ithaf edelim'' dedi.
Avcı, çocukluğundan beri takip ettiği yazar Hasan Pulur'un bir yazısında, ortaokulda biyoloji dersinde kurbağanın iç organlarını çizemediği için ders tekrarı sınavlarına girdiğini anlattığını kaydetti.
Güncellenen programlar doğrultusunda önümüzdeki günlerde bazı sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden temsilcilerle bir araya geleceklerini belirten Avcı, ''Konuya ilişkin katkıları olacak. O katkıları da burada düzenleyeceğimiz protokol toplantılarda açıklayacağız'' diye konuştu.

-''3 bin animasyon hazırlandı''-

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, çalışmalarda program içeriklerinin ve kazanımların günlük hayatla ilişkilendirilmesine odaklandıklarını belirtti.
Tüm derslerin günlük hayattan ayrı tutulamayacağını dile getiren Karip, temel düzeydeki fizik, kimya ve matematikte soyut bilgiler verme yerine daha çok gençlerin günlük hayatta kullanabilecekleri içerikler üzerinden gittiklerini söyledi.
Ders müfredatlarının internete yüklenmesine ilişkin soru üzerine Karip, EBA üzerinden hali hazırda bu içeriklerin bazılarına erişilebildiğini, bunların arttırıldığını belirtti. Ancak bu durumun kesinlikle okulun ve öğretmenin yerini alamayacağına işaret eden Karip, aksine okuldaki eğitimi destekleyeceğini kaydetti.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise konuya ilişkin 3 bin animasyon hazırlandığını ve bu animasyonlarla günlük hayatta teorik bilginin ne şekilde kullanıldığının gösterileceğini belirtti.

 

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 11:35

İLGİLİ HABERLER