Gündem
  • 27.7.2009 12:45

İMRALI'YA İKİNCİ GÖZ

Kürt sorununun çözümünde tarihi fırsattan söz edilen bir ortamda terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı'daki cezaevine ilişkin ilginç bir ayrıntı da gün ışığına çıktı. Öcalan'ın cezaevindeki görüntüleri bundan böyle Ada komutanının yanısıra cezaevi müdürü tarafından da anında izlenebilecek. Bu amaçla müdürün odasına da monitörler kurulduğu öğrenildi. Böylece Ada'ya "sivil bakışı" da kazandırıldı. Zaman zaman avukatları, Öcalan'ın kötü muamele gördüğü veya şiddete uğradığı iddiasını gündeme getiriyor. Şimdiye kadar Mudanya Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada Öcalan'ın "darp edildiği" belgelenmedi.

DİJİTAL GÖZLER
İmralı Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda sorumlu bir müdür, bir müdür yardımcısı, 40 infaz koruma memuru bulunuyor. İmralı, 165 kamera, göz ve parmak izi tarama sistemi olan 3 X-Ray cihazı ile dijital koruma altında tutuluyor. Öcalan'ın 24 saati kayda alınıyor. Bu kayıtları askerlerin yanısıra Adalet Bakanlığı'nca atanan cezaevi müdürünün de izlemesi, Öcalan'la ilgili spekülatif iddialara karşı önlem değeri taşıyor. Öcalan, rutin olarak her gün görevlendirilen doktor tarafından muayene ediliyor. Gerekirse uzman doktorlar aracılığıyla tedavisi sağlanıyor. Üç haftada bir psikolog tarafından kontrol ediliyor. İmralı Cezaevi memurları ile diğer görevliler hakkında, Öcalan'a şiddet uyguladıkları, kötü muamelede bulundukları iddiasıyla geçmiş dönemde soruşturmalar da açıldı ancak savcılık incelemesinde "darp izine" rastlanmadığı belirtildi. İmralı'da yeni cezaevi ile koruma görevlilerinin kalacağı tesislerin yapımı tamamlandı. AB'nin eleştirileri de dikkate alınarak Öcalan'ın tecridine son verilmesi ve Ada'ya yeni mahkumların gönderilmesi planlanıyor. Disiplin cezası almaması şartıyla Öcalan'ın kısıtlı saatlerde görüşebileceği mahkum sayısı 9 olacak. Öcalan'ın bulunduğu odanın havalandırma bölümünde yeni önlemler alındı. Öcalan'ın çıktığı havalandırmanın üstü, içeriye herhangi bir malzeme atılmasını önlemek için telle kapatıldı.

GÜVENLİK ÜST SEVİYEDE
Dış güvenliği askerin sağladığı adada iç güvenlikten ise infaz koruma memurları sorumlu. 250'si rütbeli olmak üzere 700 civarında asker görev yapıyor. Ada denizden de denizaltı ve savaş gemileriyle korunuyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:04

İLGİLİ HABERLER