Dünya
  • 16.5.2013 21:25

"İnsanları diri diri gömenler şimdi toplu katliam yapıyor"

     Irak İnsan Hakları Bakanlığınca "Toplu Mezarlardaki Şehitleri Anma Günü" adı altında düzenlenen etkinlikte konuşan Maliki, bomba yüklü araçlarla insanların topluca katledildiğini söyledi.
     Maliki, "Baas'ın caniliği hareket halinde. Geçmişte insanları toplu bir şekilde diri diri gömenler, şimdi bomba yüklü araçlarla camide, çarşıda, yolda ve her yerde insanları topluca öldürenlerdir. Bu Baas partsi bir lanettir. Bu parti nazidir. Naziliğin tüm manalarıyla nazidir. Bu parti, tiranların gerçekleştirmiş olduğu tüm caniliği okudu ve Irak'ta uyguladı" dedi.
     Irak'ta akan kanın "mezhepsel kin"den kaynaklandığına dikkati çeken Maliki, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Baas Partisi ve rejiminin kafasındaki öldürme güdüsünü harekete geçiren mezhepçi ve ırkçı kindir. Daha fazla ağlamamak, daha fazla şehit vermemek, ülkenin tekrar harap olmaması, mazide olduğu gibi tekrar ağır ambargonun altına girmemek, büyük orduların ülkemizi işgal etmemesi, egemenliğin sarsılmaması ve sona ermemesi, devam eden öldürmeleri engellemek için geçmişte yaşananları konferanslarla ve çeşitli etkinliklerle anmamız gerekiyor. Toplu katliamların ve toplu mezarların ders kitaplarına girmesini Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlarından talep edeceğim."
     Irak İnsan Hakları Bakanı Ali Şiya es-Sudani de bu yıl ülke genelinde 18, Baas rejiminin yıkılmasından bu yana ise muhtelif yerlerde 157 toplu mezarı açtıklarını bildirdi.
     Sudani, toplu mezarlarda önceki rejim tarafından öldürülen kadın, erkek, yaşlı, genç ve çocukların cesetlerinin bulunduğunu, 42 yerde toplu mezar daha açacaklarını belirtti.
    
     Muhabir: Nazmi Akyol / Samet Doğan
     Yayıncı: İbrahim Uyar

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:16

İLGİLİ HABERLER