Gündem
  • 14.4.2024 21:04

İran saldırıdan önce ilk Türkiye'yi sonra Amerika'yı bilgilendirdi

Reuters: İran, İsrail'e yönelik operasyonundan önce Türkiye'yi bilgilendirdi... ve Washington, Ankara'dan Tahran'a bu konuda bilgi vermesini istedi. 

Reuters'in 14 Nisan 2024 Pazar günü bir Türk diplomatik kaynağına dayandırdığı haberinde, İran'ın İsrail'e yönelik operasyonundan önce Türkiye'yi bilgilendirdiği, ABD'nin de Ankara aracılığıyla İran'a operasyonun "belirli sınırlar içinde" olması gerektiği yönünde bilgi verdiği belirtildi.

Reuters'a konuşan Türk diplomatik kaynaklar, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan'ın Fidan'a, İsrail'e yönelik "misilleme operasyonunun" sona erdiğini ve İran'ın saldırıya uğramadığı sürece yeni bir operasyon başlatmayacağını söylediğini söyledi.

Cumartesi akşamı İran devlet televizyonu "Devrim Muhafızları işgal altındaki topraklardaki hedeflere karşı insansız hava araçlarıyla hava operasyonu başlattı" derken, İsrail ordusu da İran'ın insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini duyurdu.

 

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken birkaç gün önce Türk mevkidaşı ile konuşarak Orta Doğu'daki gerilimin kimsenin çıkarına olmadığını açıklığa kavuşturmuştu.

Bir Türk kaynak, İran'ın saldırıdan önce Türkiye'yi bilgilendirdiğini, ardından ülkenin ABD'ye bilgi verdiğini söyledi

CNN'e konuşan bir Türk diplomatik kaynak, İran'ın İsrail'e saldırmadan önce geçen hafta Türkiye'ye misilleme "seçenekleri" hakkında bilgi verdiğini söyledi. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan daha sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e İran'daki "olası gelişmeler" hakkında bilgi verdi.

Kaynak, "Gelişmeler sürpriz olmadı" dedi. 
"İran tarafı bizi seçenekler konusunda önceden bilgilendirdi" diyen kaynak, Fidan ile Blinken arasındaki görüşmede "olası gelişmelerin" de konuşulduğunu ekledi. 
Kaynak, "Amerikan tarafı bizim aracılığımızla İran'a tepkinin belirli sınırlar içinde kalması gerektiğini iletti" dedi.
"İran yanıt olarak, Şam'daki İran büyükelçiliğine yapılan saldırıya misilleme olacağını ve bunun ötesine geçmeyeceğini söyledi."

Türk diplomatik kaynakları da Fidan'ın Pazar günü İran dışişleri bakanıyla görüştüğünü ve Türkiye'nin bölgede daha fazla gerilim görmek istemediğini söylediğini söyledi. Fidan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile de aynı gerilimi azaltma mesajıyla konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.4.2024 00:05

İLGİLİ HABERLER