Gündem
  • 16.4.2024 12:21

İran saldırısı öncesi İsrail ve ABD ile istihbarat paylaşan Suudi arabistan hedefte

İran'ın saldırısı öncesinde ve saldırı sırasında Amerika ve İsrail'le istihbarat paylaşımı yapan Suudi Arabistan, İran'ın hedefinde.. İsrail saldırısı öncesinde bu meseleye karışan her ülke artık bizim hedefimizdir diyen İran, S. Arabistan'ın istihbarat verip vermediğini araştırıyor.
ABD ve İsrail'le istihbarat paylaşımı ortaya çıkan Suudi Arabistan apar topar bir açıklama yaparak bulunu yalanladı.

WSJ: Suudi Arabistan ve BAE İran saldırısı öncesi ABD ve İsrail ile istihbarat paylaştı

Wall Street Journal'ın (WSJ) Pazartesi günü yayınladığı habere göre Suudi Arabistan ve BAE, İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava aracı ve füze saldırısı öncesinde ABD ve İsrail ile istihbarat paylaşımında bulundu.

Cumartesi akşamı İran İsrail'e geniş çaplı bir saldırı başlatarak 300'den fazla insansız hava aracı ve füze ateşledi ancak bunların tamamına yakını engellendi.

Saldırı, İsrail'in bu ayın başlarında Suriye'deki İran konsolosluk binasına düzenlediği ve İran Devrim Muhafızları'ndan yedi subayın ölümüne neden olan saldırıya yanıt olarak gerçekleşti.

WSJ'ye göre İsrail, saldırı gerçekleşmeden önce istihbarat aktaran, hava sahalarını savaş uçaklarına açan, radar izleme bilgilerini paylaşan ve bazı durumlarda yardım için kendi güçlerini tedarik eden Arap ülkelerinin katılımı sayesinde insansız hava araçlarının neredeyse tamamını engelleyebildi.

Rapora göre İsrail'e yönelik saldırıdan iki gün önce İranlı yetkililer Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerindeki mevkidaşlarını bilgilendirerek hava sahalarını koruyabilmeleri için planlarının ana hatlarını ve zamanlamasını aktardılar.

Bu bilgiler daha sonra ABD ve İsrail'e iletilerek önceden uyarılmaları sağlandı.

İsrail'in Şam'daki İran konsolosluk binasına saldırmasından bu yana ABD'li yetkililer Arap hükümetlerine İran'ın İsrail'e yönelik planladığı saldırılar hakkında istihbarat paylaşmaları için baskı yapmaya başlamıştı.

İlk başta verilen temkinli yanıtın ardından BAE ve Suudi Arabistan özel olarak istihbarat paylaşırken Ürdün, ABD ve diğer ülkelerin savaş uçaklarının hava sahasını kullanmasına izin vereceğini ve uçaklarını İran füzelerini ve insansız hava araçlarını engellemeye yardımcı olmak için kullanacağını söyledi.

İsrailli bir yetkili, Beyaz Saray'ın buna karşılık olarak Pentagon'a uçak ve füze savunma kaynaklarını yeniden düzenleme talimatı verdiğini söyledi.

WSJ'ye konuşan yetkililer İran füzelerinin ve insansız hava araçlarının fırlatıldıkları andan itibaren Basra Körfezi ülkelerindeki erken uyarı radarları tarafından takip edildiğini ve bu radarların Katar'daki ABD operasyon merkezine bağlandığını belirtti.

Operasyon merkezi bu bilgileri Ürdün ve diğer ülkeler üzerindeki hava sahasında bulunan çeşitli ülkelerin savaş uçaklarına, denizdeki savaş gemilerine ve İsrail'deki füze savunma bataryalarına iletti.

İsrail bazı hava üslerinde hasar meydana geldiğini bildirirken, ABD Pazar günü başlıca devletlerle diplomatik bir karşılık verme konusunu görüşeceğini açıkladı.

Suudi Arabistan'dan İran'a karşı İsrail'i koruduğu iddialarıyla ilgili açıklama

İsrail ordusu, ABD ve diğer müttefiklerinin yardımıyla hava İran'dan gelen tehditlerin yüzde 99'unu önlediğini ifade etti.

Pazartesi günü Al Arabiya'ya konuşan bilgi sahibi kaynaklar, Suudi Arabistan'ın Cumartesi günü İsrail'e fırlatılan İran insansız hava araçları ve füzelerinin önlenmesine katılmadığını söyledi.

Bu açıklama, İsrail medyası tarafından resmi bir Suudi web sitesine atfedilen ve İran'ın İsrail'i hedef alan füzelerinin engellenmesinde Suudi Arabistan'ın dahli olduğunu öne süren ifadelerin ardından geldi.

Kaynaklar, "Suudi Arabistan'ın İsrail'e yönelik saldırıların engellenmesine katıldığına dair bir açıklama yayınlayan resmi bir web sitesi bulunmuyor" dedi.

İran, 1 Nisan'da İsrail tarafından Şam'daki konsolosluğuna düzenlenen ölümcül saldırıya misilleme olarak hafta sonu boyunca İsrail'i hedef alan, 300’den fazla insansız hava aracı ve füze fırlattı.

İsrail ordusu, ABD ve diğer müttefiklerinin yardımıyla hava İran'dan gelen tehditlerin yüzde 99'unu önlediğini ifade etti.

Gece boyunca süren saldırının sadece küçük çaplı hasara yol açtığı belirtildi.

İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından Suudi Arabistan tüm tarafları "en üst seviyede" itidalli olmaya ve bölge ile halkını savaş tehlikesinden uzak tutmaya çağırdı.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 16.4.2024 12:30

İLGİLİ HABERLER