Dünya
  • 18.7.2009 10:14

İRAN'DA GERGİNLİK SÜRÜYOR

TAHRAN - İran'da yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinin sonuçlarını tanımadığını ilan eden eski meclis başkanlarından Hüccetülislam Mehdi Kerrubi'nin, dün başkent Tahran'da cuma namazına giderken sivil giyimli milislerin saldırısına uğradığı bildirildi.
Görgü tanıkları saldırıyı doğrularken, Kerrubi'nin oğlu Hüseyin Kerrubi, saldırının ayrıntılarını, babasının lideri olduğu İtimad-ı Milli Partisinin haber sitesi Saham News'e anlattı.
Hüseyin Kerrubi, "Babam cuma namazına gitmek için Tahran Üniversitesinin önünde arabasından indiğinde, üniversite kapısında duran sivil giyimli bir grup kişi kendisine saldırarak vurdu ve küfürler etti. Araya giren korumaları kendisini üniversiteye soktu. Ancak bu arada sarığı başından düştü" dedi.
Bu kişilerin güvenlik kuvvetlerinin gözleri önünde bu saldırıyı yaptığını belirten Hüseyin Kerrubi, saldırıya rağmen babasının cuma namazına katıldığını kaydetti.

-GÖSTERİ VE ÇATIŞMALAR-

Bu arada cuma namazı öncesi seçim sonuçlarını protesto eden yüzlerce gösterici ile polis ve sivil milis gücü Besicler arasında çatışmalar çıktığı, Besiclerin ve polisin kalabalığı dağıtmak için gözyaşartıcı bomba kullandığı bildirildi. Göstericilerden onlarcasının da gözaltına alındığı bildirildi.
Gözaltına alınanlar arasında, tanınmış kadın hakları savunucularından bayan Şadi Sadr'ın da bulunduğu belirtildi.
Namazdan sonra cemaatin bir bölümünün de göstericilere katılmasıyla birlikte, göstericilerin sayısı binleri buldu.
Görgü tanıkları, Tahran Üniversitesinin bulunduğu İnkılap Caddesine paralel Keşaverz (Çiftçi) Caddesinde binlerce Musevi taraftarının polisle çatıştığını söyledi. Yüzlerce yeşil poster taşıyan göstericilerin, "Ahmedinejad istifa" sloganları attığı bildirildi.
Devlet televizyonu da polisin, "Diktatöre ölüm" ve "Musevi, seni destekliyoruz" sloganları atan göstericilere karşı gözyaşartıcı bomba kullanmasının görüntülerini yayımladı.
Seçimlerden sonra Rafsancani'nin kıldıracağı ilk cuma namazını gövde gösterisine çevirmeyi hedefleyen muhalefet, daha öncekilerin aksine bu namaza geniş biçimde katıldı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:13

İLGİLİ HABERLER