Dünya
  • 22.6.2009 16:58

İRAN'DA GERGİNLİK TIRMANIYOR !...

 

TAHRAN - İran Devrim Muhafızları, muhalefetin protesto gösterilerinin bastırılacağını açıkladı.
Devrim Muhafızlarının internet sitesinden yayımlanan açıklamada, cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla caddelere taşacak her tür protesto gösterisinin, "devrimci müdahaleyle" bastırılacağı belirtildi.
Ülkenin en etkili askeri gücü olan Devrim Muhafızları'nın açıklamasında, "sabotaj ve isyan eylemlerinden kaçınılması" çağrısı yapıldı ve "direnenlerin İran'a karşı komplo içinde olmakla suçlanacakları" belirtildi.
Açıklamada, protestoculara, Devrim Muhafızları'nın ve diğer güvenlik güçleriyle, disipline kuvvetlerin "kararlılığı ve devrimci müdahalesine hazır olmaları" uyarısı yapıldı.
Cumhurbaşkanı seçimine hile karıştırıldığını öne süren Mir Hüseyin Musevi yandaşlarınca bugün yapılan son açıklamaya göre yeşil kurdele bağlı siyah mumlar taşınarak ölenlerin anılması planlanıyor. Çağrıda, sürücülerden de, bugün yerel saatle 17.00'den (TSİ 15.30) itibaren iki saat süreyle otomobillerinin farlarını açık tutmaları istenmişti.
Musevi dün akşam yaptığı açıklamada ise protestoculara, "yalanlara ve seçim hilesine karşı koymak hakkınız" diye seslenmiş, protestoların sürmesini istemişti.

İZİNSİZ GÖSTERİYE 457 GÖZALTI
İran'da seçim sonuçlarına itiraz için önceki gün düzenlenen izinsiz gösteride 457 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü, "korsan gösteriye katılarak halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atan, polise mukavemette bulunan 457 kişinin yakalandığını" açıkladı.
Yakalananlar arasında Irak'taki Eşref Kampında eğitim gördükten sonra İran'a giren terör örgütü Halkın Mücahitlerine üye saldırganların da olduğu belirtildi.
Bu arada seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra sekiz gün boyunca korsan gösterilerle "sessiz protesto" yürüyüşüne sahne olan Tahran'da, dün herhangi bir toplanma ve gösteriye rastlanmadığı, kentin günler sonra sakin bir gün geçirdiği kaydedildi.

ÖLENLERİN ANISINA İKİLİ EYLEM 
İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine hile karıştırıldığını öne süren Mir Hüseyin Musevi yandaşı gençler, protestolarda ölenlerin anısına, yeşil kurdele bağlı siyah mumlar taşınması çağrısı yaptı.
Musevi'ye bağlı internet sitesi üzerinden yapılan çağrıda, sürücülerden de, yerel saatle 17.00'den (TSİ 15.30) itibaren iki saat süreyle otomobillerinin farlarını açık tutmaları istendi.
Çağrıda amacın, "son olaylarda şehit olanların aileleriyle dayanışma" olduğu belirtildi.
Polis, bugün yaptığı açıklamada, 10 kişinin öldüğü sadece Cumartesi günü 457 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:44

İLGİLİ HABERLER