Gündem
  • 20.12.2009 13:17

İŞTE BARTHOLOMEOS'U YALANLAYAN SÖZLERİ

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinde, Fener Rum Patriği Bartholomeos yaklaşık 10 yıldan beri Paskalya ve bahar ayinleri yönetiyor. Avrupa'nın farklı ülkeleri ile Rusya'dan Ortodoksların üst düzey yöneticilerini de çeşitli dönemlerdeki ayinlerine davet eden ve onları Kapadokya'da ağırlayan Fener-Rum Patriği Bartholomeos yaklaşık 4 yıl önce Ürgüp'de dönemin CHP'li Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş tarafından "Dinlerarası Dostluk ve Hoşgörüye yaptığı katkılardan dolayı teşekkür plaketi töreninde ,Türkiye'yi öven açıklamalar yapmıştı.

2005 yılında Ürgüp Perissia Otel'de düzenlenen plaket töreni sonrasında İHA mikrofonlarına konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Anadolu'da düzenlediği ayinler nedeniyle kendisini eleştirenlere cevap vermişti.

'KENDİMİ YABANCI HİSSETMİYORUM'

Patrik Bartholomeos burada yaptığı açıklamada , " Ben bu memleketin çocuğuyum ve kendimi yabancı hissetmiyorum" demişti.Anadolu'da ayin düzenlediği için eleştirilmesine de kızan Bartholomeos, "Televizyonlardan izliyorsunuzdur belki. Gazetelerde okumuşsunuzdur. Diyorlar ki Kapadokya'da Anadolu'da Hıristiyan yaşamıyor Patriğin ne işi var niye gidiyor da Kapadokya'da ayin yapıyor diyorlar. Bunun cevabını siz verdiniz. Derinkuyu ilçesinde Derinkuyu ahalisi bunun cevabını verdi. Beni alkışladıkları zaman kilisede ve akabinde de Mustafa Paşa'da benim gelişim anons edildiğinde Mustafa Paşa halkının alkışları böyle konuşan arkadaşlarımıza çok güzel bir cevaptır. Ben bu memleketin çocuğuyum kendimi hiç yabancı hissetmiyorum ne Anadolu'da ne Trakya'da ne İstanbul'da. İki sene askerlik yaptım seve seve yedek subaylığımı yaptım. Bu memleketin çocuğuyum. Patrikhane bu memleketin bir kurumudur. Tarihi 1700 yıldır İstanbul'da bulunan bir kurumdur. Böyle tenkitlere mahal vermek istemiyoruz . Daha da doğrusu müsaade etmek istemiyoruz. Biz buranın yabancısı değil yerlisiyiz ve böyle kalacağız böyle hissediyoruz. Kendimizi hiçbir zaman bu memleketin halkından kendimizi ayırmamışızdır" şeklinde sözlerini sürdürmüştü.

'HÜKÜMET YETKİLİLERİNE TEŞEKKÜR'

Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Zelve örenyerinde düzenlenen 2003 yılındaki ayinde de bol bol Türk yöneticilere teşekkür eden ve onlara şükranlarını sunan Bartholomeos Kapadokya bölgesinde görev yapan gazetecilere yaptığı açıklamalarda CBS kanalındaki ifadelerinin tamamen zıttı açıklamalarda bulunmuştu.

2003’te düzenlenen ayinden sonra gazetecilerin soruların cevaplayan Bartholomeos Türkiye'de ayin düzenlemek istedikleri zaman hiçbir zorluk ile karşılaşmadıklarını dile getirerek, bunun için hükümet yetkililerine de teşekkür etti. Bartholomeos, Kapadokya Bölgesi'nde rahatça bir açık hava ayini düzenleyebilmelerinin Türkiye'deki hoşgörünün bir ifadesi olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de bir Ruhban Okulu açılması için de ümitli olduklarını söyledi. Bartholomeos, "Kapadokya'da açık hava ayini düzenleyebilmemiz Türkiye'deki hoşgörünün elle tutulur bir ifadesidir. Henüz Ruhban Okulu konusunda bir gelişme yok, bekliyoruz ve ümitliyiz. Temenni ediyorum ki, müspet bir gelişme içinde Ruhban Okulu kısa zamanda açılır. Bu konuda henüz Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan ile görüşmedim ama önümüzdeki günlerde Ankara'da kendisi ile görüşeceğim. Gerek Başbakanımız, gerekse de aralarında Milli Eğitim Bakanımız'ın da olduğu bazı bakanlara isteklerimizi şifahi ve yazılı olarak ileteceğim. Ümit ederiz ki anlayış ile karşılayacaklar, bizim ve tüm Avrupalıların beklediği gelişmeler inşallah gerçekleşecektir" demişti.

MERT ÖZPAMUK-NEVŞEHİR

 
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız
 
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:22

İLGİLİ HABERLER