Sağlık
  • 14.10.2005 00:06

İŞTE KUŞ GRİBİNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ!..

YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş, kuş gribi ile insanların özellikle sonbaharda yakalandığı mevsimsel grip arasında ilişki kurulmasını 'senaryo' olarak nitelendirdi.


Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan ise Kuş Gribi ilacı stokunun yetersiz olduğu iddialarına cevap vererek, "İnşallah böyle bir ihtiyaç olmaz ama olursa ihtiyaç olduğu kadar ilaç stokumuz var" dedi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan ve Kuş Gribi Bilimsel Danışma Kurulu üyeleri basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Kuş gribi ile mevsimsel gribin ilişkilendirilmesine eleştiren Prof. Dr. Firdevs Aktaş, "Kuş Gribi ile insan gribi arasında ilişki olabilir ama şimdiye kadar böyle bir kanıt bulunamadı. Bu sadece bir senaryo. İnsandan insana bulaşması söz konusu olmadığı için kitlesel olarak aşı yapılması gerektiği söylenemez. Sadece yaşlılar, bağışıklık sistemi bozuk olanlar, diyabetikler, böbrek ve kalp hastaları grip aşısı olmalıdırlar" diye konuştu.


Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık ise bazı ülkelerin vatandaşlarının Türkiye'ye gitmemeleri konusunda çağrıda bulunduğu yönündeki bir soruya, "Kuş Gribi salgınının önce Uzakdoğu'da görüldüğünü hatırlatarak, "Amerika ve hiçbir ülke, vatandaşlarına, 'O bölgeye gitmeyin' demedi. Sadece o bölgede Kuş Gribi olduğunu açıkladı. Bu da 'Kanatlı hayvanlardan uzak durun' anlamına geliyor" cevabını verdi. Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur da, tüketicilerin Kuş Gribi'nden nasıl korunacağına ilişkin bir soruya, "Virüs ısıya son derece duyarlıdır. 60 derecede virüs ölür. Bunun için kanatlı hayvanları iyice pişirdikten sonra tüketmeliyiz" diye konuştu.


Basın toplantısında gazeteciler Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan'a, ilaç stoklarının yetersiz olduğu yönündeki iddiaları hatırlattı. Buzgan, bu yöndeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "İnşallah böyle bir ihtiyaç olmaz ama olursa ihtiyaç olduğu kadar ilaç stokumuz var" şeklinde konuştu. Bodur, 8 kişi için ilaç gerekli olduğunu bunun dışında 60 bin kutu ilaç stoğu bulunduğunu kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:54

İLGİLİ HABERLER